Pogledajte rijetko viđene fotografije Tita, čovjeka koji je govorio: Neka bude Bosna

Radiosarajevo.ba
Pogledajte rijetko viđene fotografije Tita, čovjeka koji je govorio: Neka bude Bosna
Foto: Tito ilustrovana biografija / Žarko, Pelagija i Tito, 1924.

Josip Broz Tito bio je jugoslavenski revolucionar i državnik, koji je bio na različitim funkcijama od 1943. do smrti, 1980. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je vođa partizana.

Bio je simbol ujedinjenja, a njegova unutrašnja politika održavala je miran suživot naroda u Jugoslaviji. Stekao je dodatnu međunarodnu pažnju kao čelnik Pokreta nesvrstanih, zajedno sa Jawaharlalom Nehruom iz Indije, Gamalom Abdelom Naserom iz Egipta i Sukarnom iz Indonezije. Orson Welles jednom ga je nazvao "najvećim čovjekom na svijetu".

Tito je umro 4. maja 1980. godine, a sve do početka rata u bivšoj Jugoslaviji, svakog četvrtoga maja u 15:05 začule bi se sirene širom zemlje. U tom trenutku sav promet na ulicama bi se zaustavio, prolaznici bi stali, radnici na svojim radnim mjestima ustali u stav mirno, i tako bi država kolektivno odala počast svom najvećem vođi. I danas, 40 godina nakon smrti druga Tita, mnogi se s nostalgijom prisjećaju tih godina, smatrajući da smo u vrijeme SFRJ vodili jedan ljepši i dostojanstveniji život. Neki opet Tita smatraju za diktatora koji je svoje političke protivnike umio mudro skloniti, a zemljom vladati zahvaljujući demagogiji.

Mi vam danas donosimo rijetko viđene fotografije Maršala Tita koje su objavljene u knjizi "Tito ilustrovana biografija", koja je objavljena 1980. godine, nakon njegove smrti, u izdanju Jugoslovenske revije.
 

Podsjećamo vam i na video koji je prije par godina objavljen i u kojem Tito priča o svojim pogledima na Bosnu i Hercegovinu.

“Napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija”, rekao je Tito.

Dodao je i kako je BiH bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata: “Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna. Pa neka bude republika bosanska. Mi smo to riješili kada smo počeli narodnooslobodilački rat.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije