Podsjećanje: Heinrich Heine

Radiosarajevo.ba
Podsjećanje: Heinrich Heine

Heineov portret

Heinrich Heine, koji se zapravo zvao Harry, rodio se 13. decembra 1797. u Düsseldorfu. Poticao je iz jevrejske trgovačke porodice. Uz studij prava, slušao je predavanja iz književnosti, historije, filozofije, i to vodećih njemačkih intelektualnih imena, poput Schlegela i Hegela. Pošto se krstio u evangeličkoj crkvi, proziva se Heinrichom.

Heine je spoj između prvih romantika koji se javljaju krajem 18. stoljeća i mladonijemaca tridesetih godina 19. stoljeća koji nagovještavaju realizam. Neke su njegove pjesme prepjevane su i kao narodne. Posebno je bio pogađen zabranom njegovih djela u Njemačkoj.

Heine je, zahvaljujući svojoj pjesmi Azra, postao blizak i našim prostorima. Pjesma je nastala zahvaljujući jednoj istočnjačkoj legendi, koja govori o jemenskom plemenu, čiji rob propovijeda snagu svoje ljubavne strasti, koja ga vodi u smrt. Na motivu ove priče Heine je napisao pjesmu ("Ich heiße Mohamet, ich bin aus Yemen, Und mein Stamm sind jene Asra, Welche sterben, wenn sie lieben"). Pjesmu je u bosanski jezik transponirao Safvet-beg Bašagić, a poslije Drugog svjetskog rata, zahvaljujući briljantnoj interpretaciji Himze Polovine, raširila se širom Balkana i mnogi ljudi je pjevaju i rado slušaju uvjereni da je to izvorna sevdalinka.

Neki izvori njen prijevod pripisuju i mostarskom pjesniku Šantiću, ali verzija koja se pjeva najvjerovatnije pripada Mirzi-Safvetu. Heineova sevdalinka o Azri uvijek nas podsjeća na strastvenu ljubav kakvu bi valjalo živjeti, ali mi o ljubavi samo pjevamo, dok u svakodnevnom životu živimo sami, bez ljubavi, ili čak u mržnji.

Ime Azra arapskog je porijekla, u značenju "nevina, ona koja je čista", a zahvaljujući pjesmi postalo je popularno i na Zapadu. Treba spomenuti i da jedan od legendarnih bendova koji su obilježili naše prostore nosi njeno ime, također zahvaljujući Heineovoj pjesmi.

bhdani/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije