Podsjećamo: Ko je Aida Hadžialić, švedska ministrica obrazovanja koja dolazi uskoro u BiH

Radiosarajevo.ba
Podsjećamo: Ko je Aida Hadžialić, švedska ministrica obrazovanja koja dolazi uskoro u BiH

"Na svojoj novoj poziciji nastojat ću da radim naporno i odgovorno kako bi Švedska i dalje imala vrlo kvalitetno obrazovanje. Trudit ću se da Švedska nudi jednake i dobre mogućnosti svim učenicima i mladim ljudima koji bi na taj način sebi osigurali dobar i dostojanstven život. Isto to ću pokušati uraditi i za sve učenike i mlade ljude u drugim zemljama, ali i u BiH", rekla je Aida Hadžialić, ministrica obrazovanja Švedske. 

Ova dvadesetdevetogodišnja političarka, članica švedskih Socijaldemokrata, rođena je u Foči, a sa pet godina izbjegla je iz BiH. Kao maturantica s najboljim mogućim ocjenama mogla je birati univerzitete, između ostalog Oxford i Cambridge, ali je odlučila studirati pravo na švedskom univerzitetu Lund. Na fakultetu je postigla vrhunske rezultate, diplomirala je 2010. godine i odmah je izabrana za zamjenicu gradonačelnika Halmstada.

Aidin resor tačno se zove Ministarstvo za srednješkolsko obrazovanje, obrazovanje odraslih i trening, a u vladi premijera Stefana Löfvena postoji još jedan ministar za osnovno obrazovanje. Ministarstvo koje vodi Aida nije ranije postojalo, a na pitanje jednog komentatora na društvenim mrežama 'Zašto su Švedskoj potrebna dva ministra obrazovanja' odgovoreno je - zato što je Švedskoj potrebno obrazovanje. 

Aida Hadžialić je prva muslimanka među ministrima u Švedskoj, a u ovoj postavi je najmlađa. 

“Aida je ostvarila fantastičan uspjeh po dolasku u Švedsku. Ona je zvijezda koja je uspješno savladala sve izazove. Ona je kandidatkinja i za premijerku Švedske u budućnosti. Bez obzira šta će i gdje raditi u budućnosti, imat će centralnu ulogu”, rekli su za mladu političarku u Centralnoj sindikalnoj organizaciji Švedske, kada su proljetos ovu odlučnu mladu ženu izabrali za najmoćniju osobu u budućnosti. 

Jedna od njenih izjava, prilikom stupanja na dužnost ministrice je: 

“Radit ću da Švedska ima najbolje škole u svijetu, prije svega kroz ulaganje u nastavnike. Sva istraživanja pokazuju da je ključ znanja i dobrog školskog rezultata u pametnim nastavnicima”, izjavila je nakon preuzimanja ministarske funkcije.

Ova sjajna mlada žena posjetit će Bosnu i Hercegovinu početkom marta 2016. Nadajmo se da će svoju dragocjenu ekspertizu uspjeti prenijeti domaćim autoritetima. 

Dobrodošla, Aida! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije