Pjevačica, glumica i historičarka Amina Hamzić: Borim se za svaki ton svoje prve pjesme (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Pjevačica, glumica i historičarka Amina Hamzić: Borim se za svaki ton svoje prve pjesme (FOTO)

Glumica, vokalistica, historičarka umjetnosti - životni su putevi mlade Amine Hamzić. 

Ako niste imali priliku da je gledate u mjuziklu Cabaret 2014 ili možda da čujete njen glas na uvijek dobro posjećenim live nastupima u sarajevskim klubovima... sigurno ste je čuli kao jedan do divnih back vokala neprevaziđenog Dine Merlina.

Razgovarala: Hajrija Avdić, Radiosarajevo.ba

"Cabaret, nastao prema čuvenom filmu i predstavi iz 1966. godine, jeste bio moja odskočna daska. Činjenica da sam dobila glavnu ulogu u mjuziklu bila je potvrda mojih talenata i ulaganja u sebe. Sa Cabaretom je započela i moja muzička karijera, aktivno sviranje u bendu koji sam osnovala zajedno sa svojim muzičarima prije godinu dana", priča za Radiosarajevo.ba Amina Hamzić.

Svaki vikend u nekom od sarajevskih lokala mnogi uživaju Amininom divnom glasu, i pratnji njenog bena, koji se trude da zadovolje publiku raznovrsnim žanrom.

"Amina ft. OPEN MIND GROUP je cover bend koji polako, ali sigurno ide uzlaznom putanjom. Imamo mnogo svirki iza sebe, što po bh. klubovima, sto po eventima velikih domaćih i svjetskih kompanija. Naš repertoar je raznolik, ali žanrovi koje najviše preferiramo su r'n'b, funk, pop-rock. Iako sviramo i strane i domaće pjesme, profilisali smo se više kao bend koji svira strani repertoar. To godi našem senzibilitetu i to dobro sviramo", kaže Hamzić.

Iako izgleda kao da je do Sarajevo Film Festivala ima "još vremena", Amina i njen bend se već spremaju za tu "najluđu" sedmicu u Sarajevu. 

Dok spremaju novi repertoar, također bend sprema i svoju prvu pjesmu, a autorica je upravo Amina Hamzić. 

"Snimamo pjesmu u nešto modernijem, svjetskom zvuku. Važno mi je da moja prva pjesma bude posebna i meni svojstvena, borim se za svaki ton i slovo u njoj, tako da je radim s mnogo ljubavi. Demo je završen, ovih dana počelo je snimanje i rad na aranžmanu u studiju, a uskoro snimam i spot za pjesmu", otkriva Amina, te dodaje da je sve planirano za početak ljeta. 

Kroz emisiju Opušteno nedjeljom na BHT1, Amina je imala priliku da pjeva u duetu s Ninom Badrić, koju, kako ističe, izuzetno cijeni, te bi voljela s njom i snimiti duet. 

"No, jako bih voljela sresti se na sceni s Oliverom Dragojevićem. Od njega bih mogla svašta naučiti, u to sam sigurna", govori Hamzić. 

Kako smo u uvodu i naveli, Amina je i historičarka umjetnosti. 

"Magistrirala sam Svjetsku književnost i Historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu. No, muzika iziskuje mnogo ulaganja, živaca i vremena, tako da sam odlučila da se u ovom trenutku života posvetim njoj. 

Kada mi se pruži prilika i kada imam vremena, radim neku nezavisnu izložbu, ali kako muzička karijera napreduje, toga je sve manje. Iako volim svoj poziv, vrijeme je da se prioriteti u životu konačno poslože. Do sada sam previše trčala na sve strane", dodaje Amina Hamzić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije