Od novinara do slikara: Tahir Pervan čuva kulturno nasljeđe istočne Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Od novinara do slikara: Tahir Pervan čuva kulturno nasljeđe istočne Hercegovine

Tahir Pervan, magistar politologije, novinar i književnik, nije odustao od vlastitih ideja, te se, poslije osmogodišnjeg traženja posla, vratio u svoje rodno selo Fatnicu kod Bileće, gdje ovih dana priprema prvu izložbu slika.

Pervan je za Anadolu Agency kazao kako je, smoren novinarstvom, brojnim praznim obećanjima političkih moćnika, odlučio pronaći mir u rodnom kraju iz kojeg potječe veliki broj poznatih ličnosti. On ističe kako se nikada ranije nije bavio slikarstvom te kako mu se ta ideja javila sama od sebe.


U prvom likovnom ciklusu pod nazivom "Zaboravljeno kulturno-historijsko muslimansko nasljeđe u istočnoj Hercegovini" posebno izdvaja sliku "Fatnički jablan" koju je posvetio Ahmed-paši Džezaru, čuvenom vojskovođi koji je u bici kod Ake 1799. godine porazio Napoleona Bonapartu. Džezar je rođen u porodici Pervana u Fatnici.

"Napuštena zelena polja, brda nad kojima se visoko u nebo izdigao jablan, odlična je metafora o Džezaru. Ovaj jablan se i danas zaista vidi i u Fatnici", pojašnjava Pervan.

Uradio je slike džamije Hasan-paše Predojevića, Ćepeličke džamije, potopljene u projektu bilećkog jezera, bogumilsko naselje, nekropole stećaka i nekoliko slika o jami Čavkarici u kojoj je ubijeno oko 500 Bošnjaka bilećkog kraja 1941.godine.

"Počeo sam slikati na dan kada je umrla Hadžera Ćatović, posljednji svjedok tog zločina. Meni se čini kako mi je suđeno da čuvam istinu o Čavkarici. Nakon nekoliko napisanih knjiga o toj temi, unutrašnji porivi me tjeraju da to prenesem i na platno", kaže Pervan.


O temi Čavkarice uradio je nekoliko slika. Na jednoj, grotlo Čavkarice, a na drugoj dno jame. Zanimljivo je da je Pervan u ovaj ciklus uvrstio i portret Husein ef. Hodžića, trebinjskog imama. Međutim, ovu sliku Pervan je već poklonio.

Pervan slikama nastoji sačuvati sjećanje na autentične događaje, ličnosti i lokalitete. Za imaginacijom poseže tek u nužnosti historijske rekonstrukcije. Portret Džezara uradit će po karakterističnim crtama fizionomije Pervana.

Ne plaši se negativne likovne kritike, jer je njegovo slikarstvo nekoliko slikara ocijenilo kao pravo osvježenje. Kako je naglasio, prva izložba bit će organizirana u Mostaru, a, potom, zavisno od interesa i u drugim bh. gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije