Nuno Arnautalić: Kako sam prehodao i snimio skoro 1000 sarajevskih ulica

4
V.A.Z.
Nuno Arnautalić: Kako sam prehodao i snimio skoro 1000 sarajevskih ulica
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ismet Nuno Arnautalić

Znate li koliko tačno ima ulica i trgova na području grada Sarajeva? Precizan odgovor na ovo pitanje može dati Ismet Nuno Arnautalić, poznati kulturni djelatnik, muzičar, TV i filmski producent. 

Arnautalić je upravo završio višegodišnji projekt kroz koji je dokumentirao videom i tekstom svaku ulicu i trg na četiri sarajevske općine. Ovaj, rekli bismo kapitalni projekt, broji 985 jedinica. Svaka ulica prikazana je kroz kratki video i tekstualni komentar s historijatom i podacima. 

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Nuno Arnautalić kaže kako je svaku od ovh ulica doslovno prehodao, snimajući ih. Pretpostaviti možemo da je on jedina osoba koja je obišla doslovno sve sarajevske ulice, jer, kako kaže, u neke od njih ne mogu ući čak ni taksisti svojim vozilima jer su strme i uske. 

Još jedan štrajk radnika u Sarajevu: 'Borimo se za ugovor na neodređeno, ne daju nam'

Još jedan štrajk radnika u Sarajevu: 'Borimo se za ugovor na neodređeno, ne daju nam'

Radiosarajevo.ba: Kako ste započeli projekt Ulice i trgovi Grada Sarajeva i šta on sadrži?

Arnautalić:  Jedanput sam zapisao da je Sarajevo nešto što pripada Sarajlijama ali će se oni baviti Sarajevom tek kada završe neke “druge važne poslove”. Obično su to naše pozne godine jer tada shvatimo da ustvari o svom gradu tako malo znamo. Ja sam imao neka saznanja o Sarajevu kroz filmove koje sam radio ali slobodno vrijeme, koje mi se otvorilo i nova tehnologija su me podstakli da započnem ovaj veliki multimedijalni projekat.

Tema projekta je Ulice i trgovi grada Sarajeva. Poželio sam da svaka ulica u 4 gradske općine ima svoj kratki film sa originalnom muzičkom podlogom. Tako sam snimio i montirao 985 kratkih filmova.

Potrebno je bilo napisati 4 knjige za 4 općine sa tekstom o istorijatu svake ulice sa engleskim prevodom i adekvatnim fotografijama. Napravio sam i website na kojem su svi filmovi koji je u ovom trenutku još uvijek zaključan.


Radiosarajevo.ba: Do kakvih ste zanimljih saznanja došli? 

Arnautalić: Zanimljivo je da Sarajevo ima 2 ulice koje nose isto ime. To je Ulica Fojnička. Jedna se nalazi i Opcini Stari grad a druga u Novom Sarajevu. Postoji i ulica koja ima dva imena zato što lijeva strana ulice pripada Općini Centar a desna Općini Novi grad. To je ulica Nevesinjska/Gabriela Moreno Lukatelija.

U Općini Novi Grad postoji ulica Sulejmana Pačariza Hodže. U biografiji ovog čovjeka koji je živio u Sandžaku piše da se borio protiv četnika i partizana.

Uvijek kada je dolazilo do promjene uređenja naše države dolazilo je i do promjene imena ulicama. Nisu se mijenjala imena svih ulica nego samo ona koja nisu odgovarala iz raznih razloga dolazećoj vlasti.

U istoj općini nalazi se ulica koja nosi ime Potur Šahidijina. To nije ime neke osobe već naziv naziv bosansko-turskog rječnika koji je napisao Muhamed Uskufija a koji ima svoju ulicu u općini Centar. 

Jedna ulica u Općini Stari Grad nosi naziv Trčivode. Kada sam krenuo da je snimim jedva sam je pronačao. Ona se nalazi na trebevičkoj padini u Mjesnoj zajednici Hrid-Jarčedoli. To je najuža ulica u Sarajevo jer je to bio put kojim je tjerana stoka u šumu na pašu.

 Ismet Nuno Arnautalić - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Ismet Nuno Arnautalić

Što se tiče ulica koje nose ženska imena tu je situacija porazna. Općina Stari grad ima samo dvije ulice: Velika avlija  Laure Papo Bohorete i ulica Nafije Sarajlić. Općina centar ima dvije ulice i jedan trg: Mice Todorović, Miss Irbina i Pozorišni trg Suzan Sontag. Općina Novo Sarajevo ima samo jednu ulicu sa enskim imenom: Azize Šačirbegović. Općina Novi grad ima šest takvih ulica: Habibe Stočević, Nadežde Petrović, Vahide Maglajlić, Atife Karalić, Atife Karalić čikma i Kraljice Jelene. 

Znači u gradu koji ima skoro hiljadu ulica, samo njih 12 nosi ženska imena. To je oko 1 posto. 

Radiosarajevo.ba: Da li je bilo teško prikupiti sve te podatke? Koje ste izvore koristili? 

Arnautalić: Nije bilo lako prikupiti sve potrebne podatke o ulicama i trgovima. Postoji i literatura ali neke važne knjige kao što je knjiga uvaženog Alije Bejtića Ulice i trgovi Sarajeva 1973. Od tada je došlo do velikih promjena u organizaciji grada, mjesnih zajednica, nastanka novih mjesnih zajednica i novih ulica kao i izmjena imena ulica. Imao sam sreću da sam poznavao Dr. Behiju Zlatar, Dr. Amira Ljubovića koji su mi svojim ogromnim znanjem pomagali da se snađem u ovoj velikoj temi. Postoji i Leksikon Sarajeva autora Valerijana Žuje koji mi je bio stalni i pouzdani izvor informacija.

Radiosarajevo.ba: Šta biste izdvojili kao najljepše iskustvo ovog snimanja? 

Arnautalić: Snimajući ulice našeg grada otkrio sam ljepotu naših mahala. Nisu to više mahale sa oronulim kućama. To su sada kuće koje imaju lijepu fasadu a ono što me je najviše oduševile je da u mahalama nema one gradske nervoze. U gradu ako ne krenete u prvoj sekuni na zeleno svijetlo odmah vam trube, mašu. U mahale su uske ulice tako da šoferi automobila stalno moraju da se ukršaju sa vozilima iz drugog pravca. Niko se ne nervira, nikome nije problem skrenuti malo da drugi prođe itd. U mahali će vas vrlo često pozvati na kafu.

Radiosarajevo.ba: Ovaj kapitalni projekt ste ponudili gradskim vlastima, kakav je njihov odgovor? 

Arnautalić: Nisam uspio da odgonetnem tu indolentnost gradskih i općinskih vlasti. Mislio sam da će oni biti sretni što se pojavio ovakav projekat i da će ga podržati ali nisu. Nisu se udostojili čak ni da mi odgovore na pismo koje sam poslao na kabinet gradonačelnice. 

S druge strane, moje objave na Facebooku imaju po desetak hiljada pregleda. Ne mogu ja biti nezadovoljan time što gradske vlasti nisu pokazale nikaka interes, naprotiv ja sam jako sretan da sam uspio uraditi ovako veliki multimedijalni projekat. 

Sarajevo je grad koji se voli, koji će vam uzvratiti ljubav preko svojim građana, koji su najveće bogatstvo Sarajeva. 

BEĆAREVO ĆOŠE
Ulica Bećarevo ćoše se nalazi u Mjesnoj zajednici Vratnik. Ova ulica je nastala u 16. vijeku i povezivala je dvije nekadašnje mahale, Kadi Ahmed-efendijinu, poznatiju pod imenom Pod topovima i Kasap-Zade Hadži Ibrahimovu ili Carinu. Ulica je nekoliko puta mijenjala ime. Jedan se njen dio prvo zvao Mešino ćoše, potom Abazovo ćoše. Drugi dio je nosio ime Bećarevo. Kao jedinstvena ulica, od 1948. do 1993. godine, nosila je naziv Mustafe Behmena, borca Oslobodilačkog rata (1941-1945). Rješenjem Skupštine Grada Sarajeva od 24. augusta 1993. godine, ulica je nazvana Bećarevo ćoše.
Autor: Ismet Nuno Arnautalić
Muzika: Esad Arnautalić & Ranko Rihtman - Tema 6
Produkcija: SaGA Sarajevo

BERKUŠA VELIKA
Ulica Berkuša velika se nalazi u južnom, brdovitom dijelu Starog Grada. Pripada Mjesnoj zajednici Toka-Džeka.
Nastala je u 16. vijeku u okviru Hadži Timurhanove mahale, poznatije kao Berkuša. Ime ulice, kao i mahale, dolazi od imena jednog izvora u tom kraju. Do 1900. godine, je sa Ulicom Berkuša mala, činila jedinstvenu Ulicu Berkuša.
U nazivima ovih ulica postoji nelogičnost jer je Ulica Berkuša velika, manja od Ulice Berkuša mala.
Autor: Ismet Nuno Arnautalić
Muzika: Sejo Bajraktarević - Tema 26
Produkcija: SaGA Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije