Neira Sinanbašić: Vješalicom do uspješne karijere

Radiosarajevo.ba
Neira Sinanbašić: Vješalicom do uspješne karijere

Neira Sinanbašić je mlada i uspješna dizajnerica iz Sarajeva. Apsolventica je produkt-dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a iza sebe ima dosta uspješnih izložbi te nekoliko nagrada. Kako sama za sebe kaže, bavi se samo dizajnom i ničim drugim.

Radiosarajevo.ba: Proslavila si se sa vješalicom neobičnog imena – Moi Toi...

Neira Sinanbašić: Zapravo, profesor Bojan Hadžihalilović je kriv za to. Vješalica se zapravo zvala Moa (ja, na francuskom), a on je to pročitao kao Moi, onda je u igri riječi dodano Toi (kao englesko toy, igračka) i ostalo je na tome. Vješalica je nastala u okviru zadatka iz industrijskog oblikovanja na trećem semestru. Imali smo zadatu vješalicu, a trebali smo riješiti probleme koje sami sebi odredimo. Ja sam htjela da se bavim igrom i da odjeća ne budu stvari koje ćemo skrivati u ormaru, već izlagati. Tako je nastala Moi Toi.
 

Radiosarajevo.ba: Imala si dosta izlaganja po inostranstvu. Gdje tačno?

Sinanbašić: Bio je Koeln, pa Milano, Beograd... Onda je uslijedila turneja sa Mixerom, Zagreb, Sofija, itd.

 

Radiosarajevo.ba: Kako je došlo do Mixera?

Sinanbašić: Na Mixer sam se slučajno prijavila i dvoumila sam se da li da prijavim baš vješalicu. Onda me prijatelj nagovorio da je prijavim, što sam i učinila, iako nisam imala nikakvih očekivanja niti sam znala da postoje ikakve nagrade. Kada smo već bili u Koelnu, izašli su rezultati gdje je proglašeno 11 prvih nagrada, među kojima sam bila i ja. U okviru te prve nagrade bilo je i izlaganje u Milanu, a sve troškove smo mi, nagrađeni, morali sami snositi. Moram naglasiti da sam slala molbe na razne adrese te da sam samo od Općine Kiseljak dobila donaciju od 300 KM. Od svih ostalih kojima sam slala molbe dobila sam još samo jednu odbijenicu.

Radiosarajevo.ba: Pored vješalice, jesi li imala još nekih izlaganja?

Sinanbašić: I ne baš. Jesam u okviru sajma namještaja Interio i sl. Imala sam pozive za izlaganje u Berlinu i Sofiji, ali ništa konkretno. Dobila sam i ponudu iz Poljske, od ljudi koji prave kolekcije dizajnerskih radova – da budu distributeri vješalice za Poljsku. Sada moram naći proizvođača, što je isto tako veliki problem kod nas. 

Radiosarajevo.ba: Dobila si i Buybookovu nagradu...

Sinanbašić: Da, to je nagrada koju svake godine primaju studenti sa Arhitekture i ALU za uspjeh u toj godini. Od studenata sa četvrte godine produkt-dizajna, ja sam dobila tu nagradu.

 

Radiosarajevo.ba: Na čemu trenutno radiš?

Sinanbašić: Trenutno – na svom diplomskom. Rad se sastoji od showrooma u kojem ću primijeniti radove koje sam dizajnirala na unikatnom oblikovanju za prethodni semestar. To su ekstrili koji imaju treću dimenziju, a radila sam i taj neki urbani ornament, tj. prevodila sam starinski ornament u urbanu formu, a to su zgrade koje su pomalo karikaturalno napravljene i iz šavova izlaze vertikalno u prostor. Htjela sam da pobjegnem od mode, budući da je bilo komentara tipa „to može super na kapute“, a to se može primijeniti u raznoraznim objektima, lokalima, dizajnu namještaja, tapeta i slično.

Pored toga, radim na još jednom projektu – diplomskoj predstavi na ASU, klase Pjera Žalice. Radimo kostime i scenografiju. To je jedan prilično volonterski rad, koji je odličan za praksu. Okušat ću se na tom polju čisto da vidim kako mi leži, ali mislim da će moje lično opredjeljenje ostati baš produkt-dizajn.

Također, u galeriji Blackbox, od 30. juna do 6. jula, bit će održana serija izložbi, gdje će svakoga dana izlagati dva studenta (ili jedan, ovisno od projekata) u okviru predmeta grafičkih komunikacija kod profesora Hadžihalilovića, gdje ću ja izlagati vješalicu u više modela. Izložba će biti prodajnog karaktera, a pokušat ću da u vješalice ugradim i neke instalacije poput svjetla.


Vješalica Moi Toi

Radiosarajevo.ba: Samo produkt-dizajn?

Sinanbašić: Pa... Plan mojih kolegica, Naide i Adise, i mene je da oformimo neki dizajnerski studio koji će se baviti raznim stvarima – od produkt-dizajna, scenografije, kostimografije do animacije i sl. One su već imale neke angažmane na tom planu, ja sam također imala nekih ponuda, tako da mislim da ćemo uspjeti.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije