Navršilo se 212 godina od smrti hroničara: Mula Mustafa, skromni rob Božji

0
Radiosarajevo.ba
Navršilo se 212 godina od smrti hroničara: Mula Mustafa, skromni rob Božji
FOTO: Društvene mreže / Mula Mustafa Bašeskija

Danas se navršava tačno 212 godina od smrti čuvenog sarajevskog ljetopisca, Mula Mustafe Bašeskije, "skromnog roba Božjeg" koji je punih 58 godina ispisivao hroniku grada na oblama Miljacke.

Pored društvenih, ekonomskih i političkih zbivanja, posebno je revnosno bilježio događaje koji se tiču raznih bolesti što su u to vrijeme harale po Sarajevu i Bosni.

Tako spominje pojavu velikog kašlja, ospica, krzamaka i dr. Ponegdje navodi broj umrle djece i pojedinosti bolesti.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Svakako najstrašnije posljedice imala je pojava kuge. Naime, 1762. godine ova bolest pokosila je čak 15.000 Sarajlija, a 1781. godine "umrlo je još 8.000 duša".

O ljetopiscu Bašeskiji, bilježi Mehmed Mujezinović u uvodu Bašeskijnog Ljetopisa (Sarajevo-Publishing, 1997), znamo samo ono što je on o sebi zabilježio u svom Ljetopisu.

Puno mu je ime Mula Mustafa Bašeskija, sa pjesničkim pseudonimom Ševki.

Sin je Ahmedov, a unuk Kadri-hodže. Rođen je u Sarajevu 1731. godine u Mimar Sinanovoj-mahali. Ove godine će se, dakle, navršiti 290 godina od rođenja Mula Mustafe.

Početno obrazovanje dobio je u mektebu kod hodže Sulejman-efendije Arnauta. Izučio je kazanski zanat kod majstora Šahinbašića, kazaza i imama, te Mahmuta Zaimovića, kojeg spominje kao svoga drugog majstora.

Zanatom se očito nije bavio već je poslije izučavanja medrese postao mualim u Ferhadiji džamiji u Sarajevu, a potom imam Buzadi Hadži-Hasanove džamije. Kako se nije zadovoljo ni mualimskom službom, postao je 1763. narodni pisar (katibi-am).

Od tada je to njegovo glavno zanimanje, a hroniku Sarajeva ispisivao je skoro šest decenija.

Potkraj života postao je službenik Gazi Husrev-begova vakufa, a 1801. ga je "dohvatila kap".

Nije utvrđen tačan datum njegove smrti, a pretpostavlja se da bi to moglo biti 1805. ili, prema najnovijim istraživanjima, 1809. godina, koju bilježimo i u ovom tekstu.

Povodom 212 godina od smrti Mula Mustafe Bašeskije podsjećamo na pjesmu Bašeskija našeg velikog pjesnika Abdulaha Sidrana.

Stihove govori glumac Nermin Tulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije