Najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine: U Sarajevu preminula Ajka Lokmić

0
AA
Najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine: U Sarajevu preminula Ajka Lokmić
Foto: Anadolija / Ajka Lokmić

U Sarajevu je u subotu u 111. godini preminula nana Ajka Lokmić, koja je bila najstarija stanovnica Bosne i Hercegovine. Nana Ajka je jedan od posljednjih, a vjerovatno i posljednji intervju dala prošle godine agenciji Anadolu.

Živjela je u kući staroj oko 150 godina u Sumbuluši, u sarajevskom naselju Stari Grad. Bila je jedna od 12 stogodišnjaka na području ove sarajevske općine. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu.

Nakon udaje za Nuriju Lokmića, iz ulice Hadžijamakova preselila se u Mejlijinu, u porodičnu kuću gdje je živjela do smrti. Dobili su četvero djece. Imali su, kako je kazala, lijep život. Bez Nurije je ostala prije 40 godina.

KJKP Rad objavio novi snimak sa sarajevskih ulica: Uputili apel građanima i turistima

KJKP Rad objavio novi snimak sa sarajevskih ulica: Uputili apel građanima i turistima

Njena kćerka Zumreta Dedajić kazala je da ne samo da je bila najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari sa zahtjevima za razgovor.

Lokmić se u svom posljednjem intervjuu, koji je obavljen u mjesecu ramazanu, prisjetila starih ramazana, a tom prilikom je kazala kako je postila od svoje sedme do 100. godine života. Posljednju deceniju života zdravlje i godine joj nisu dopuštale da praktikuje vjerske obaveze i običaje.

"Zaboravljam stvari i nekada sure. Žao mi je, ali ne mogu postiti. Prije je u ramazanu uvijek bila puna kuća. Vazda se dolazilo i posjećivalo, a sada više ne mogu. Žao mi je što nema ranijih vremena", ispričala je Ajka.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba izražava saučešće porodici Ajke Lokmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije