Muftija Grabus u Foči: Aladža džamija je naše blagoslovljeno – mubarek mjesto

0
Radiosarajevo.ba
Muftija Grabus u Foči: Aladža džamija je naše blagoslovljeno – mubarek mjesto
FOTO: Radiosarajevo.ba / Džuma u Aladža džamiju

Piše: F. V.

Ljubljanski muftija dr. Nedžad ef. Grabus održao je danas hutbu u prelijepoj Aladža džamiji u Foči, sa koje je uputio važne poruke.

Snažne poruke 

To su, prije svega, poruke ohrabrenja koje su važne za malu bošnjačku zajednicu u Foči, posebno nakon nedavnog napada na fočansku ljepoticu i uznemirenosti povratnika.

"Poštovana braćo, svjedočimo da je Allah, dž.š., Bog, a Muhammed, a.s., Njegov sluga i Poslanik. Ove istine vjere povezuju nas u zajednicu vjernika koje je Stvoritelj Nebesa i zemlje nazvao muslimanima. Allah dž.š. stvorio je nebesa i zemlju i sva bića na nebesima i zemlji. Čovjek nije uzalud stvoren, ima svoju ulogu i misiju na ovome svijetu i svi ćemo odgovarati za svoja djela na Budućem svijetu. Snaga vjere u Allaha, dž.š., i odgovornost za učinjena djela na Budućem svijetu motiviraju čovjeka da vodi računa o svome odnosu prema Allahu, dž.š., odnosu prema ljudima i svim živim, bićima i prirodnoj okolini. U Časnoj Knjizi Kur'an Allah, dž.š., nas podsjeća da ćemo prolaziti kroz različita iskušenja, kao što su stanje straha, strah od neimaštine, gubljenje imetka, gubljenje života, usjeva i plodova koje daje zemlja. Istovremeno Allah dž.š. daje nadu vjernicima koji su strpljivi, saburli, koji u suočavanju s teškim iskušenjima svjedoče povjerenje i vjeru u Stvoritelja svjetova i nadu u Njegovu milost", započeo je hutbu ef. Grabus.

On je naglasio da danas čovječanstvo "prolazi kroz zdravstvenu krizu suočavanja s pandemijom takvih razmjera koje su nepoznate u ljudskoj povijesti".

"Kada se pojave ovakve krize globalnog karaktera pojavljivat će se i nuspojave koje utječu na društvene, političke, kulturne i ekonomske odnose u svijetu. Naše iskustvo života u Bosni i Hercegovini od nas zahtijeva budnost, oprez i odgovornost u djelovanju. Naša snaga duha i vjera u Božju pravdu razvili su snažan amalgam koji nas povezuje u zajednicu vjernika koja bez dvoumljenja i dilema slijedi Poslanikov, a.s., savjet: Kul lailahe illallah summestekim. Posvjedoči vjeru u Allaha, dž.š., i ustraj u tome. Uz sva iskušenja i poteškoće ostali smo uspravni i ustrajni u svojoj vjeri. Naša snaga nije samo u materijalnim vrijednostima. Prava snaga je usidrena u duhovnoj snazi koju crpimo iz Kur'ana, hadisa i života uzoritog Poslanika, a.s. ", kazao je Grabus.

Džamija u kojoj obavljamo džumu-namaz, dodao je, svjedoči da je njezin graditelj rahmetli Nazir imao iskren nijet i halal mal.

"Dobro učinjeno iz ljubavi prema Allahu, dž.š., ne može biti uništeno niti propasti. Ovaj džemat i ova generacija svjedoči da je dostojna vakufname i emaneta kojeg smo preuzeli o brizi o ovoj džamiji", kazao je, uz ostalo, Grabus.

Dova u Aladži

Poručio je da, kao što postoje blagoslovljena vremena, tako postoje i blagolsovljena mjesta.

"Aladža džamija je naše blagoslovljeno – mubarek mjesto koje  nam valja njegovati svojim dovama, ibadetima, ulaganjem imetka, odgovornim čuvanjem i brigom o ovom vakufu. Svemogući Bože molimo Te Tvojim rahmetom podari nam vjeru da ustrajno svjedočimo šehadet, činimo dobra djela, čuvamo din u našim srcima i našoj domovini Bosni i Hercegovini. Molimo Te, u ovom časnom danu i sa ovog časnog mjesta, podari rahmet svim šehidima, vakifima, svim vjernicama i vjernicima koji su preselili na Bolji svijet, podari zdravlje bolesnima, a svima nama Uputu i iskrenu vjeru i približi nas idealu svjesnosti vjere u Tebe, takvaluku koji će nas voditi ka uspostavljanju pravde i pravičnosti na ovome svijetu. Poslušajmo savjet Allaha dž.š. i podarimo jedni drugima lijepu riječ i halal, oprost, čuvajmo se vrijeđanja drugih i ezijeta ljudi", kazao je Grabus, završavajući kur'anskom porukom:

"Lijepa riječ i oprost vrijedniji su od milostinje koju prati vrijeđanje i prigovor". (Bekare, 263)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije