Mladi Sarajlija Tony Grga - dobitnik Zlatne Arene (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
Mladi Sarajlija Tony Grga - dobitnik Zlatne Arene (INTERVJU)

Foto: Deni Kukavica

Vijest da je dobio Zlatnu Arenu za najbolju mušku ulogu u kategoriji manjinskih koprodukcija, Tonija Grgu je zatekla u Sarajevu, u koje se vratio iz Pule nakon što je film Ostavljeni Adisa Bakrača prikazan na tamošnjem filmskom festivalu. Bio je to dovoljan razlog da se vrati u Pulu, gdje će mu u subotu navečer na sceni Vespazijanove arene nagrada biti uručena.

Ovaj petnaestogodišnjak, učenik je Druge gimnazije u Sarajevu i glumački naturščik. Za ulogu Alena, dječaka koje raste u domu za nezbrinutu djecu, Adis Bakrač ga je izabrao na osnovu audicije.

Razgovarali smo sa mladim glumcem neposredno pred izlazak na uručenje nagrade:

RadioSarajevo: Čestitamo ti, kako se osjećaš?
Grga: Osjećam se super jer ovo nisam očekivao. Uzbuđen sam i imam veliku tremu pred dodjelu. Kada su mi javili za nagradu stvarno sam bio zabezeknut.

RadioSarajevo: Film Ostavljeni je prije Pule prikazan i u Karlovim Varyma - kako si se osjećao prolazeći crvenim tepihom?
Grga: To je bilo prvi put da mi se nešto tako dešava i tu sam takođe imao tremu. Ali mi se ipak više dopada u Puli, s obzirom na Arenu koja je stvarno impresivna.

RadioSarajevo: Kako te je primila publika u Areni?
Grga: Puno su mi pljeskali. Nakon projekcije, obično na scenu zadnji izlazi reditelj, ali ovaj put Adis Bakrač je rekao da bih ja trebao zadnji da izađem. Tako je i bilo, a pljesak je baš dugo trajao.

RadioSarajevo: Da li si upoznao neke od glumaca?
Grga: Upoznao sam Radeta Šerbedžiju koji mi je čestitao. Slikali smo se zajedno. Gdje god prođem, svi mi čestitaju. Tome se nisam nadao, ali tako je bilo i u Češkoj, čestitali su mi, tražili autograme.

RadioSarajevo: Da li ovo znači da ćeš snimati i dalje?

Grga: Definitivno. Odlučio sam da upišem glumačku akademiju. Još nisam dobio neku zvaničnu ponudu za naredne filmove, ali sam siguran da će uslijediti.

RadioSarajevo: Kada će Sarajevska publika vidjeti film?
Grga: U oktobru. Ja bih se ovom prilikom želio zahvaliti reditelju Adisu Bakraču, producentu Almiru Šahinoviću i svim glumcima u filmu, jer bez njihove pomoći ne bih uspio. I mami se zahvaljujem, ha ha ha.
...

Osim Mladog Tonija Grge, još nagrada na Pulskom festivalu odlazi u BiH.

Jasmila Žbanić je u kategoriji manjinskih koprodukcija osvojila Zlatnu Arenu, a u istoj kategoriji kao najbolja glumica proglašena je Zrinka Cvitešić za ulogu u filmu Na Putu.

Adis Bakrač je za film Ostavljeni dobio priznanje ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDORA).

Specijalna Zlatna Arena za ton otišla je u ruke Srđanu Kurpjelu, producentu iz Sarajeva koji trenutno živi i radi u Londonu, za posao urađen na filmu "Neka ostane među nama" Rajka Grlića.


Vezano: Laureati Pulskog festivala

vesna, radiosarajevo.ba





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije