Mješoviti hor AKCUS Seljo

Radiosarajevo.ba
Mješoviti hor AKCUS Seljo

Seljin hor na gostovanju u Carevom u Bugarskoj; foto: arhiv

Mješoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu “Seljo” postoji već dugi godina. U njihovoj dugogodišnjoj karijeri nastala je pauza prouzrokovana ratom, ali je sarajevska dirigentica Tijana Vignjević 2007. bila inicijator ponovnog okupljanja hora:

"Te godina imali smo samo dva muška glasa. Naredne godine pridružilo im se još nekolicina kolega, tako da danas imamo deset muških glasova, no još uvijek su deficitarni. Zajedno sa ženskim glasovima, hor danas broji 37 članova", rekla je za RadioSarajevo.ba

U posljednje tri godine ovaj hor je učestvovao na smotrama u Makedoniji, Bugarskoj i Vojvodini, a svake godine nastupi i u okviru Baščaršijskih večeri, kazala nam je voditeljica hora.

Učestvovanje u horu posebno je zadovoljstvo onima koji znaju pjevati, zato Seljo objavio audiciju za prijem novih članova.

Ukoliko se želite okušati u ovome i ukoračiti u svijet muzike, dođite u prostorije "Sloge" u utorak 21. septembra u 19,00 kada ćete pred komisijom imati priliku da pokažete svoje pjevačke kvalitete.

Ovaj hor je organizator cjelovečernjeg koncerta koji će se održati u subotu 18. 09. 2010.u 20,00 sati, u Crkvi sv. Ante na Bistriku. Tada će uz njih nastupiti i hor Pjevačkog društva “Sava Trlajić” iz Mola (Vojvodina).

Na koncertu će biti izvedena djela domaćih i stranih autora horske duhovne i tradicionalne muzike, a ulaz je slobodan.

Hor Pjevačkog društva „Sava Trlajić“, već nekoliko godina sarađuje sa horom AKCUS-a „Seljo“ iz Sarajeva, drugim horovima iz regiona i horom La Viva iz Francuske. Učešćem u zajedničkom prijektu sa UG Obrazovanje gradi BiH, ovi horovi se pjevanjem bore za poštivanje ljudskih prava, jednakost i slobodu. Ovo je njihova uzvratna posjeta, nakon što je Seljin hor gostovao u Molu 2008. godine.

Opširnije o aktivnostima hora i na njihovoj stranici na Facebooku

Sa gostovanja hora na takmičenju u Ohridu, 2009. godine kada su osvojili 3. mjesto; foto: Arhiv

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije