Milomir Kovačević Strašni, povodom Šestoaprilske nagrade: Lijepo je znati da imaš toliko prijatelja

Radiosarajevo.ba
Milomir Kovačević Strašni, povodom Šestoaprilske nagrade: Lijepo je znati da imaš toliko prijatelja

Umjetnik fotografije i hroničar prijeratnog i ratnog Sarajeva Milomir Kovačević Strašni, konačno se našao na listi laureata Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, njegova, takoreći, matična galerijska ustanova, u tri je navrata predlagala ovog zaslužnog umjetnika za prestižno priznanje - i ovaj treći put kandidatura je urodila plodom. Odluku je jučer potvrdilo Gradsko vijeće Sarajeva. 

Na naše čestitke i pitanje kako se osjeća i šta za njega znači ova nagrada, Strašni je za Radiosarajevo.ba izjavio:  

"Hvala najljepša na čestitkama, super se osjećam. Doduše, trenutno radim u laboratoriju i pripremam novu izložbu, pa se nema mnogo vremena za slavlje. Večeras ću napraviti malo slavlje kod Josette s mojom francuskom ekipom, a uskoro i u Sarajevu. Naravno da ima mnogo ponosa da sam odabran za tako prestižnu nagradu od svog grada. Još ponosniji i sretniji sam zbog silnih čestitki koje su mi stigle iz cijelog svijeta od naših Sarajlija. Sreća je imati takve prijatelje s kojima mogu podijeliti radost", rekao nam je umjetnik. 

Milomir Kovačević Strašni dobitnik mnogih priznanja, među kojima je i priznanje Predsjednika Francuske koji ga je proglasio Vitezom za zasluge za fotografski rad i angažman.

Strašni uskoro treba otvoriti samostalnu izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH posvećenu djeci u ratu. Izložba će biti otvorena od 11. do 31. marta, samo nekoliko dana uoči dodjele nagrade, 6. aprila. Kako nam je rekao Milomir, ovo je čista koincidencija.  

U obrazloženju nagrade, Umjetnička galerija BiH navela je i sljedeće: 

"Milomir Kovačević Strašni duboko vezan za Sarajevo i neosporan je i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od sredine '80-ih godina pa do danas. Posebno se ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva kada izbliza prati sve ono po čemu će Sarajevo biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra.

Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je stvoriti, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto", ističe se u obrazloženju za kandidaturu nagrade.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije