Mile Kekin za Radiosarajevo.ba: Najbolji album ex-Yu rocka je 'Dok čekaš sabah sa šejtanom'

Radiosarajevo.ba
Mile Kekin za Radiosarajevo.ba: Najbolji album ex-Yu rocka je 'Dok čekaš sabah sa šejtanom'

Ovog petka, 16. oktobra 2015, u Domu mladih popularni zagrebački bend Hladno pivo održat će svoj solistički koncert, nakon dvije godine od posljednjeg u našem gradu. Bit će to i prilika za promociju njihovog novog albuma Dani zatvorenih vrata, te nastavak istoimene turneje koja je počela ljetos rasprodanim koncertom u Puli.

Mileta Kekina, pjevača benda, dobili smo na upravo servisirani mobitel...

"Pao je više puta, evo sada i posljednji put, pa je morao na servis. Lakši sam za oko 100 eura, ali je mobitel kao nov..."

Radiosarajevo.ba: Kakav je plan sarajevskog koncerta, šta "morate" svirati?

Mile Kekin: Moraš uvijek odsvirati neke pjesme s prvog albuma, pa Samo za taj osjećaj, Pitala si me, Nije sve tako sivo, s prošlog albuma Ezoteriju i tako te, Mesi, Firma s novog i tako. Jučer je baš bila premijera nove pjesme Mojoj majici na MTV Adria, i sretan sam zbog toga. Prvi put ćemo izvoditi neke pjesme uživo s novog albuma, ali nećemo svirati cijeli novi album što imamo običaj, jer nam je ovaj ispao malo predug. Bit će tu pjesme iz svih perioda.

Radiosarajevo.ba: Imao si i jedan period u BiH, živio si u Mjesnoj zajednici Kreka u Tuzli...

Mile Kekin: Da, dvije godine. Pa moji roditelji, kao i mnogi roditelji '70-ih su često seljakali svoju djecu, kao - zašto ti ne bi proveo sljedeću školsku godinu kod bake u Slavoniji, ili ne znam gdje. Prije su smatrali djecu prilagodljivijom naglim promjenama, pa su ih tako seljakali. Pogotovo gastarbajteri kao moji, kojima nije niko imao čuvati djecu dok rade, pa sam ja tako završio 7. i 8. razred kod ujaka i ujne u Miladijama, Kreka u Tuzli.

Radiosarajevo.ba: Tu si zavolio i Zabranjeno pušenje...

Mile Kekin: Volio sam sve živo od Pušenja, album Dok čekaš sabah sa šejtanom mi je možda i ponajbolji album ex-YU rocka. Pa onda pjesma Dok jezdiš ka Alemagni, koja zapravo opisuje život kakav su živjeli moji roditelji... Selena mi je isto tako veoma draga iako nije bila veliki hit.

Radiosarajevo.ba: Hladno pivo je i jedan od dugovječnijih bendova u Hrvatskoj, s obzirom na to da su faktički počeli još ranih '80-ih godina. Pitali smo Mileta šta je njihov recept - joga, meditacija, pravilna prehrana...?

Mile Kekin: Redovni odlasci na psihoterapiju i beskrajne količine tolerancije. Kad radiš s istim ljudima jako dugo, onda ti treba mnogo razumijevanja za njihove probleme, njima za tvoje probleme, i pauze su jako bitne. Mi se jako intenzivno družimo, pa probe, pa koncerti, turneje, i kad nismo zajedno onda imao običaj da se ne zovemo, da si ostavimo malo prostora. I nemamo nekog velikog šefa, imamo to pravilo da kad ti većina kaže da si pijan, lezi, valjaj se. Dakle, većina odlučuje kod nas, nisam ja nikakav šef.

Radiosarajevo.ba: Koje punk pjesme te uvijek dižu?

Mile KekinDie Toten Hosen, njemački bend koji nije možda toliko popularan kod nas, i njihova pjesma Hier kommt Alex... i London calling od Clasha, to je klasik i sigurno će biti tu još sto godina.

Radiosarajevo.ba: Da imaš priliku birati bilo koga, s kim bi volio napraviti pjesmu?

Mile Kekin: Volio bih snimiti pjesmu s Tom Waitsom. Bilo šta da predloži. Pratim ga na internetu, ali izgleda da ne nastupa više, da je okačio kopačke o klin.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije