Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz BiH

F. V.
Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz BiH
Foto: Privatni album / Mia Marić

Mia Marić danas je zvanično odbranila doktorat na Univerzitetu u Manchesteru (Faculty on Science and Engineering, Department of Materials), te, kako nam je potvrđeno, sa 25 godina postala najmlađa doktorica nauka iz Bosne i Hercegovine.

Mia je doktorski studij radila na temu "Utjecaj metalurskog stanja na taloženje hibrida i preorjentaciju u zirkonijumu".

Kako su njezini roditelji 1991. godine otišli iz Bosne i Hercegovine u Južnoafričku Republiku, Mia se tamo rodila 17. septembra 1995. godine, a školovala se u Australiji.

Roditelji Mije Marić već duže vrijeme žive u Sarajevu, pa je želja ove mlade naučnice bila da doktorat brani online, upravo iz glavnog grada naše zemlje, što se danas i desilo!

Oglasili se Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Krvavi pir zločinaca i dalje ostavlja trag

Oglasili se Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Krvavi pir zločinaca i dalje ostavlja trag

Inače, Marić je dobitnica međunarodne, industrijski sponzorirane stipendije za Doktorski studij koji je upisala 2019. godine, te završila u rekordnom roku od dvije godine.

Diplomirala je na University of New South Wales u australijskom Sidneyu i to kao najbolji student u svojoj generaciji u oblasti Nauke materijala, a dobitnica je i nagrade za najbolji diplomski rad iz oblasti procesne metalurgije na UNWS.

U Australiji je radila praksu na Australian Nuclear Science and Technology gdje je razvila posebno interesovanje prema nuklearnim materijalima.

Među mnogobrojnim kandidatima izabrana je da učestvuje na simpoziju koji ohrabruje žene, naučnice da nastave i razvijaju naučnu karijeru.

Pobjednica je i Globalnog Simpoyijuma mladih naučnika i proglašena najboljim mladim naučnikom u Engleskoj. Radila je na razvoju i objavljivanju softwerskog paketa Pyton 2021. i glavni je programer i kreator softwerskog paketa Happy koji analizira radijlne hibride prisutne u legijama zirkonijuma.

Mia, na koju s pravom možemo biti ponosni, tokom svoje dosadašnnje akademske karijere bila je, također, iznimno posvećena programima koji se odnose na prihvatanje različitosti i programima inkluzije.

Tokom pandemije volontirala je prilikom vakcinisanja stanovništva u Engleskoj. Također, sedam godina je volontirala u udruženju koje priprema hranu za socijalno-ugrožene, kao i u dječijoj bolnici u Australiji.

Mia uživa u sportskim aktivnostima: igranju hokeja, planinarenju, trčanju i tenisu. Najveći izazov joj je kuhanje, a najviše na svijetu voli roditelje i sestru koji su ugradili neizmjernu ljubav prema Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevu u kojem provodi svoje slobodne dane i uživa u svim njegovim ljepotama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije