Mensur pl. Omerbašić - kralj Bosne, Srbije, Hrvatske i V. Britanije

Radiosarajevo.ba
Mensur pl. Omerbašić - kralj Bosne, Srbije, Hrvatske i V. Britanije

Vrijeme monarhija i kraljevskih dinastija odavno je prošlo u političkom smislu, a tamo gdje kraljevske porodice postoje uživaju tek simboličku vlast i relativno veliki ugled. 

Sjaj britanske kraljice još uvijek ne blijedi, tabloidi su puni vjenčanja danskih, švedskih ili holandskih princeza i kraljevića, u Srbiji Karađorđevići još uvijek misle da imaju šta reći, a samoproglašeni princ Crne Gore Nikola Petrović traži rehabilitaciju i povrat imovine.

Naravno, Bosna i Hercegovina ne može ostati bez svoje inačice pomamljenosti za kraljevskim lozama i porijeklima. Mensur Omerbašić do skora je bio profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, pa je, vjerovatno, potom ustanovio da se ne zove baš tako, nego, ni manje, ni više: Novoprvouvlašteni suveren prave Bosne terra nullius in de jure Vojvoda dubočki i grof srebrenički dr. Mensur pl. Omerbašić Berislavić Nemanjić Boričević, Procter et Praeses Bosnae.

Mensur plemeniti Odobašić, na svojoj poprilično natrpanoj stranici na internetu, tvrdi ne samo da je direktni potomak bosanske srednjovjekovne kraljevske porodice nego je, štaviše, i potomak Kelta koji nekoć vladaše Bosnom.

“Loza Omerbašića predstavlja direktne potomke prvog bosanskog vladara, Vicekralja Borila Boriča - zajedničkog pretka svim vladarima Bosne. Omerbašići su pleme posavskih velmoža Berislavića Grabarskih, nastalo islamizacijom potomaka prijestolonasljednika Bosne, Srbije, Hrvatske i Britanije, Princa-pretenda Stjepana Berislavića. On će postati nasljednik gašenjem dinastije Kotromanić čiji je osnivač Prijezda I također bio Berislavić Grabarski“, stoji na stranici.

Međutim, Omerbašićevim fantazmama kraja nema, pa tvrdi da je i kralj Hrvatske, Srbije i – Velike Britanije.

“Omerbašići drže primarno pravo na prijestolja Bosne, Hrvatske, Srbije i Britanije. U slučaju Srbije postoji i pretenzija potomaka Karađorđa, trgovca (i masona) iz 19. vijeka, prvi put postavljenih na tron u 20. vijeku, a radi očuvanja interesa britanske dinastije na Balkanu. Taj je interes prvenstveno u održanju mita o 'slavenstvu' Balkanaca, što omogućuje upliv engleskoj geostrateškoj saveznici Rusiji u samo predvorje Rima i time destabilizaciju Svete stolice kao najviši interes Londona cijeli milenij. Karađorđevići nisu u direktnoj krvnoj vezi s osnivačima Srbije Nemanjićima, za razliku od Boričevića: katolički vitez templar Stefan Nemanjić (Stephanus Nemana) kog je papa poslao da osnuje Srbiju bio je Boričev zet i ratni drug, a majka Stjepana Berislavića zadnji Nemanjić i nosilac prava na krunu Srbije...“, objašnjava Kralj Bosne, Srbije, Hrvatske i Velike Britanije.

Nije poznato da li će Mensur pl. Omerbašić tražiti poništenje rezultata oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini i zahtijevati inauguraciju za kralja Bosne. Ko zna, možda bi nam pod Omerbašićevim žezlom bilo puno bolje nego pod kandžom troglave nacionalističke aždahe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije