Marjan ostaje u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Marjan ostaje u Sarajevu!


Nenajavljena odluka NTV Hayat o raskidu saradnje s već legendarnim sportskim komentatorom Marjanom Mijajlovićem iznenadila je i naljutila, u najmanju ruku, veliki dio bh. javnosti.

Marjan za Radio Sarajevo: Ostajem u Sarajevu!

Za Radio Sarajevo Marjan Mijajlović danas je govorio o kontroverznom prekidu saradnje, o svom daljem angažmanu, te o podršci koju mu javno upućuju njegovi fanovi u Bosni i Hercegovini.

Radio Sarajevo: Naš sugovornik Marjan Mijajlović, kako stvari stoje, više nije sportski komentator na NTV Hayat. Marjane, kakav je tvoj komentar na sve što se desilo i dešava… Više nisi na Hayatu i neće te biti na prijenosima utakmica naše reprezentacije. Fanovi ti daju maksimalnu podršku, a svi se pitaju šta je posrijedi i o čemu se radi?
Marjan Mijajlović: Pozdrav svim slušaocima, prije svega. Reći ću sve u kratkim crtama… Ja sam dakle obavljao svoj posao profesionalno, u normalnoj radnoj atmosferi i samo to mi je bilo važno. Kada su počeli pucati ljudski odnosi, ja sam se isključio, ja nisam htio da se dalje takvim stvarima bakćem… Hvala svima onima koji me podržavaju. Ali treba reći da sada ima i onih koji likuju, kojima je smetao moj glas i moja ekavica. No to je normalno u ovom našem regionu - jedni hoće naprijed, hoće bolje, a drugi neće nikakve promjene i napredak. Ja sada pozdravljam sve one koji me podržavaju i puno im zahvaljujem.

RS: Šta ćeš dalje raditi? Da li ostaješ u Sarajevu?
Marjan: Svi koji su mislili da ću otići, i prenosili priče po gradu da sam ja neki najamnik – nisu u pravu. Ja sam svoje pokazao i rekao u Genku. Svoju privrženost ovoj državi sam pokazivao tamo gdje drugi ne smiju i nemaju hrabrosti pokazati svoju privrženost.

Ja iz Sarajeva ne idem jer imam pregršt ponuda. Član sam projekta Sport Centra, pišem za tu novinu i još neke novine, a također radim i radijsku emisiju. I dalje ću tražiti angažman koji može pomoći našem sportu, tako da dušobrižnici ne moraju da brinu…

Ja nisam došao u BiH da se materijalno obezbjeđujem, kako neki tvrde… Da sam htio da se materijalno obezbjeđujem išao bih u Švedsku…

RS: Da li ćemo te čuti kada bude utakmica reprezentacije BiH?
Marjan: Ja ću probati, za one koji me vole i koji me podržavaju, komentarisati, naći neko rješenje… Kao i zbog igrača reprezentacije… Samo za njih… A ovi koji su od početka bili protiv mene, oni me ne zanimaju. Ko ima nešto protiv mene neka to kaže normalno, a ne na neke druge načine…

RS: Na kraju, Marjane, samo da ti kažemo da je Radio Sarajevo uz tebe

Marjan: Mnogo mi to znači… Samo da pobijedimo u subotu, to je najvažnije…

Bijes i velika podrška fanova

Nakon ovih nemilih događaja, podrška Marjanu Mijajlovići i protest protiv odluke uprave NTV Hayat ne prestaju. Na Facebooku je osnovana grupa podrške „Vratimo najboljeg komentatora na NTV Hayat“, koja već sada, tri dana nakon osnivanja, broji više od 3.200 članova i članica.


Marjan Mijajlović s članskom kartom i majicom bosanskih "Topnika"

Pismo podrške Marjanu Mijajloviću uputilo je i Udruženje navijača Arsenala u BiH jer je Mijajlović počasni član ovog Udruženja. Bosanski „Topnici“ kažu u saopštenju za javnost da „samo jeftina i niska sujeta onih koji ne posjeduju nimalo talenta za sportsko novinarstvo je mogla dovesti do toga da jedan od najboljih sportskih komentatora i novinara na prostorima bivše Jugoslavije bude doveden u ovakvu situaciju. Samo uskogrudni i lični interesi nekvalitetnih pojedinaca mogu se oglušiti o interes ne samo sportske, nego i ukupne bosanskohercegovačke javnosti i dozvoliti da odlučujuće utakmice nogometne reprezentacije BiH prođu bez Marjanovih vrsnih komentara, zapažanja i analiza, kao i bez njegove iskrene ljubavi prema nogometu i Bosni i Hercegovini."

Ovo Udruženje, također, poručuje da u svakom pogledu stoji iza svog počasnog člana i da je spremno pomoći mu na svaki mogući način.

Živuća legenda

Mijajlović je simpatije Bosanaca i Hercegovaca, ali i ljubitelja nogometa u zemljama bivše Jugoslavije, pridobio prije svega svojom stručnošću, izvrsnim poznavanjem nogometa, britkim analizama, duhovitim dosjetkama i emotivnom pristupu svakoj utakmici.

http://www.youtube.com/watch?v=k7lfRUPRzpA

Također, Mijajlović je tokom utakmica Bundeslige uvijek pokazivao sklonost i simpatije prema bosanskohercegovačkim reprezentativcima, Seadu Salihoviću, Vedadu Ibiševiću, Zvjezdanu Misimoviću i Edini Džeki. Posljednji je nadimak „Dijamant“ dobio upravo od Marjana, koji njegove odlične igre u dresu Wolfsburga i reprezentacije BiH nije mogao drukčije okarakterizirati.

U februaru ove godine prešao je sa srbijanskog Sportkluba na NTV Hayat, nakon čega je postao pravom zvijezdom u Bosni i Hercegovini, no vrhunac je dosegao komentiranjem utakmice Belgija – BiH, koja će ostati upamćena ne samo po pobjedi već i po njegovom fanatičnom komentiranju i navijanju.

Prema mišljenju većine ljubitelja nogometa, ali i mnogih drugih ljudima iz sportske i novinarske struke, zemlje bivše Jugoslavije s Marjanom su dobile dostojnog nasljednika slavnog Mladena Delića.

http://www.youtube.com/watch?v=lEzA00vQC80

Kako bez Marjana protiv Turske?

Većina ljubitelja nogometa u BiH očekivala je s velikim nestrpljenjem, ali i radošću, utakmice Bosne i Hercegovine protiv Turske i Armenije u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici. Nekako se podrazumijevalo da će Mijajlović svojim fanatičnim ,ali profesionalnim komentiranjem uveličati ove događaje i da će unijeti više energije i ljubavi u teške i uzbudljive utakmice.

No, iznenadna i još uvijek nerazjašnjenja odluka uprave NTV Hayat i sportske redakcije koju vodi, ruku na srce, netalentirani Seid Teftedarija, šokirala je sportsku javnost i Marjanove ljubitelje.

Fanovi sada preko Facebooka, foruma i online-peticija traže da se Marjan vrati na NTV Hayat, ili da se barem omogući da on komentariše utakmicu BiH – Turska koju će prenositi BHT.

Nadati se da će Marjan Mijajlović ostati raditi u bosanskohercegovačkom sportskom novinarstvu i da nećemo ostati uskraćeni za, doista, odlične, duhovite, profesionalne i emotivne prijenose utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Uključite se u diskusiju na Forumu RadioSarajeva

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije