Mario Knezović: Album kao film, koncerti kao teatar

Radiosarajevo.ba
Mario Knezović: Album kao film, koncerti kao teatar

Novi album mostarskog benda Zoster - Imači kada, izašao je  za izdavačku kuću Gramofon, a dosad smo na njihovom siteu besplatno mogli poslušati cijeli album. Imači kada je naišao na jako dobre kritike, kako od strane publike koja ga je jako dobro prihvatila, tako i od strane muzičkih recenzenata u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.
Pozvali smo Marija Knezovića ovim povodom u studio, da saznamo nešto više o samom konceptu novog albuma, njegovom novom glumačkom angažmanu, te planovima za koncertne promocije novog albuma.

Razgovarao: Dino Ćatović, Radio Sarajevo
Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

Radio Sarajevo: Imači kada donose jedan posve novi zvuk; ljudi su vas dosad mahom doživljavali kao opušteni reggae bend - sada ste mnogo energičniji. Odakle ove promjene; same promjene radi ili je u pitanju prirodna evolucija?
Knezović: Zvuk nismo unaprijed planirali, on se naprosto dogodio. Kroz jedan proces, nakon ulaska u studio, prirodno smo došli do otkrića.

Radio Sarajevo: Imači kada je izraz za ljude koji imaju vremena napretek, dobro im je, žive za danas, ne žuri im se nigdje, uvijek nešto odgađaju... to nije samo naslov albuma, već i koncept koji se provlači kroz cijeli album.
Knezović: Da, tu se radi o vremenu, kao lajtmotivu. Vrijeme je nešto što je nepovratno i najskuplje, sve se može nadoknaditi osim vremena i zato je jako važno kako ga trošimo. Imači kada se dijele u dvije grupe – osviješteni i neosvješteni. Oni osvješteni svoje vrijeme troše onako kako oni žele, a neosvješteni po principu inercije – onako kako im naleti. Bitno je naglasiti da čak i ovi osvješteni ipak mogu biti zli, svjesni i loši momci, no, u svakom slučaju, na njima je veća odgovornost.

Radio Sarajevo: Oni koji su prisustvovali Late Nite Stageu Kod Goge imali su priliku da vide jedan performans tebe i tvog brata Slavena Knezovića pod istim nazivom – Imači kada.
Knezović: Neke pjesme iz Magacin Kabarea i jesu na tom albumu. Snimio se čak i jedan kraći film pod nazivom Imači kada, tako da Imači kada imaju tendenciju da se pojavlju i u nekim drugim oblicima, kao što su karikature, strip...

Radio Sarajevo: U novom albumu, pored novog zvuka, do izraza dolazi i pojava lascivnih riječi; muški polni organ pominje se više puta..
Knezović: Pominje se samo jednom.

Radio Sarajevo: U dvije pjesme.
Knezović: To je došlo prirodno, kao jedan vrhunac izraza (smijeh). Znamo da su vulgarizmi legitimni u poeziji i književnosti, stoga smo se njima koristili upravo kao stilskim sredstvom, ne pretendirajući na vulgarnost kao nešto što je tu i postoji samo za sebe. U principu, ne podržavam vulgarizme koji se koriste isključivo da bi šokirali, oni su opravdani tek onda kada iza njih stoji neka emocija i poruka. Stoga smatram da smo jedino na taj način mogli iskazati ono što stvarno osjećamo.

Radio Sarajevo: Sljedeći single sa albumaje Izbjeglica; video je već urađen...
Knezović: Da, spot je gotov, montiran i mislim da će već sljedeći tjedan biti dostupan javnosti. Neću otkrivati nikakve detalje, neka to bude iznenađenje.

Radio Sarajevo: U zadnje vrijeme si aktivan i u glumačkim vodama. Nakon Circusa Columbia, Danisa Tanovića, također tumačiš ulogu i u novom filmu Aide Begić - Mamac.  Reci nam nešto o novoj ulozi.
Knezović:
Moj lik se zove Dino Spahić i konobar je.  Bilo je neophodno pripremiti se za tu ulogu, tako da sam odradio nekoliko sati, kako bih stekao iskustvo u tom poslu. Iako mi je bilo super raditi na njemu, ja još uvijek nemam predstavu o tome kakav će to biti film. No, u svakom slučaju, bilo je to jedno potpuno novo i zanimljivo iskustvo.

Radio Sarajevo: Koliko ti brat Slaven pomaže sa glumačkim savjetima?
Knezović: Ja njega imam cijeli život, dok on mene ima od svoje jedanaeste godine, tako da ga promatram cijeli život, učeći na taj način na njegovim greškama, a i na njegovim dobrim potezima.

Radio Sarajevo: Kad možemo očekivati koncertne promocije novog albuma?
Knezović: Za nekoliko dana ćemo sve znati sigurno, a nadam se da će to, što se tiče Sarajeva i Mostara biti već u februaru. Već 25. februara sviramo u Splitu,  a 29. februara u Beču.
Radujemo se novim koncertima iz razloga što je studijsko snimanje jedna, a koncerti posve druga priča. Album tako možemo posmatrati kao film, dok su koncerti kao teatar, jer je album uživo uvijek podložan improvizaciji i promjenama. Stoga, naravno da se ovdje radi o velikom izazovu, novom iskustvu, gdje će naši koncerti sada dobiti jednu posve drugu atmosferu i dimenziju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije