Maestro Thomas Koncz - austrijski dirigent s mađarskim srcem

Radiosarajevo.ba
Maestro Thomas Koncz - austrijski dirigent s mađarskim srcem

Na dirigentskom pultu ispred Sarajevske filharmonije, u petak 19. februara naći će se uvaženi dirigent koji dolazi iz Austrije - Thomas Koncz. 

Publika, navikla na sve bolje i bolje koncerte koje priređuje najveći orkestar u BiH, ovaj put imat će priliku slušati Rossinijevu uvertiru William Tell, popularne Mađarske plesove Johannesa Brahmsa, kao i Dvoržakovu 9. simfoniju u e-molu “Iz Novog svijeta”, kao i jedno savremeno djelo austrijskog kompozitora  Kurta Schwertsika

O kakvom se djelu radi, govori nam dirigent: 

"To je savremeni austrijski kompozitor a djelo se zove Schrumpf-Symphonie. Na našem jeziku Schrumpf je skupljanje, smanjivanje, a ova simfonija je baš takva, smanjena. Iako ima četiri stava, četiri različita karaktera, ukupno traje samo 6 minuta. Može se svirati i kao uvertira, kao što ćemo je i mi izvesti. Kompozitor Kurt Schwertsik danas ima oko osamdeset godina, a simfoniju je napisao 1999. Objavljena je u Londonu, a Austrijska ambasada nam je pomogla da posudimo note za ovu izvedbu".

Za Thomasa Koncza se može reći da je veoma uspješan u svom poslu,  s obzirom da je kao gost dirigent predvodio mnoge svjetski poznate orkestre poput Berlinske filharmonije, Bečkog simfonijskog orkestra, Mozarteum orkestra iz Salzburga i dr. 

"Uvijek je veliki izazov da dođete u novi orkestar i upoznate nove ljude. Zanimljivo je slušati kako različiti orkestri pristupaju istom djelu - svaki na svoj način. U tom smislu, važno je pronaći karakter orkestra, njegov zvuk sa kojim onda radite do konačnog rezultata". 

Pitali smo dirigenta po čemu prepoznaje sarajevski orkestar. 

"Mogu reći da se radi o kvalitetnom orkestru koji radi s puno entuzijazma i volje da se uradi najbolja stvar", kaže. 

Koncert je na programu u petak 19. februara s početkom u 20,00 sati. Ulaznice se mogu nabaviti na biletarnici Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Kada smo ga pitali kako graditi publiku i raditi na omasovljenju, ovaj iskusni muzički djelatnik nam je rekao da svako može pronaći ljepotu u umjetnosti, samo je potrebno na pravi način prikazati je.

"Ljudima koji preživljavaju svakodnevne probleme, potrebna je katarza. Svi imaju glad prema kulturi, ali mnogi ne znaju kako da tu kulturu prepoznaju. Na nama je da im to omogućimo, da im prezentiramo na pravi način. A to je izazov", kaže dirigent.

A kakav je izazov odgajati troje djece tako da svi postanu muzičari, pitamo ovog ponosnog oca, čiji sinovi sviraju u Bečkoj i Berlinskoj filharmoniji, a kćerka predaje klavir?

"Za našu djecu to je bilo nešto prirodno. oni su rasli u muzičkom okruženju, a supruga i ja ih nikada nismo tjerali da se bave muzikom, Oni su to jednostavno živjeli od ranog djetinjstva. Ali ja vjerujem u onu teoriju da muzičko obrazovanje počinje devet mjeseci prije nego što se osoba rodi. Vjerujem da bebe u majčinom stomaku čuju zvukove i mogu reagirati na muzičke poticaje. Moja je supruga, inače flautistkinja, svirala u orkestru do pred sam porod i uvjeren sam da je to doprinijelo muzičkom talentu naše djece", tvrdi naš sugovornik.

Za sebe kaže da ima dva srca, austrijsko i mađarsko, s obzirom da je po rođenju Mađar. 

"Ali nekada je to sve bila jedna država. A i sada kada sam u Sarajevu osjećam duh austrougarske monarhije. Prepoznajem utjecaje, arhitekturu i moram reći da se osjećam kao kod kuće", kaže Thomas Koncz, dirigent kojeg ćemo imati priliku slušati uz Sarajevsku filharmoniju. 

Koncert je realiziran u okviru Godine kulture Austrija – Bosna i Hercegovina 2016. Godina kulture Austrija – Bosna i Hercegovina 2016, pod sloganom „Besser kennen lerner“ – „Upoznajmo se bolje“, uspostavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Austrije, s namjerom da se Bosna i Hercegovina i Republika Austrija bolje upoznaju.

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije