Luković zvanično počasni građanin Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Luković zvanično počasni građanin Sarajeva


Na danas održanoj sjednici Vijeća Grada Sarajeva, vijećnici su  jednoglasno usvojili Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”; dobitnici su Petar Luković, istaknuti novinar iz Srbije i urednik portala e-novine,  i Francis Bueb, osnivač i direktor Francuskog kulturnog centra i veliki prijatelj Sarajeva.

Luković je bio jedan od prvih novinara žrtava politike Slobodana Miloševića i jedan od rijetkih novinara iz Srbije koji je osuđivao totalitarni režim u Srbiji. I danas, Luković je ostao beskompromisni kritičar drušva u kojem živi.

Bueb je 1994. doputovao u Sarajevo i zahvaljujući njemu ideje i glas mnogih sarajevskih književnika i intelektualaca o opsadi Sarajeva i o ratu u BiH, probijao se tada u Evropu, navedeno je u obrazloženju ove odluke. Osnovao je i Kulturni centar “Andre Malraux”.

Dobitnik “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” za 2010. godinu je Ibrahim Spahić zbog nemjerljivog doprinosa prezentaciji kulture glavnog grada. Sjajna karijera i činjenica da je direktor Međunarodnog festivala Sarajevska zima, koji naš grad na najbolji način predstavlja u cijelom svijetu su razlog da Ibrahim Spahić bude odabran za dodjelu ove nagrade.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva su osvojili i sportisti koji su dali veliki doprinos promociji grada, države i domaćeg sporta, a radi se o Larisi Cerić, Arijani Jaha i Branislavu Crnogorcu, koji su ostvarili značaje svjetske rezultate u džudou.

Dobitnik kolektivne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” za doprinos u zdravstvu je Javna ustanova Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je i Odluku o dodjeli priznanja “Ključ Grada Sarajeva” koji je ove godine dodijeljen Royu Gutmanu, američkom novinaru i publicisti. Gutman je prvi upozorio javnost na logore smrti u BiH, objavljujući tekstove za Newsdayu. Njegov angažman pružio je argumentaciju za intervenciju i ponovno uspostavljanje mira na ovim prostorima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije