Lamija Hamzakadić: Bajram je kruna ibadeta koji smo činili

Jasmina Ćebo
Lamija Hamzakadić: Bajram je kruna ibadeta koji smo činili
Foto: Privatni album / Hafiza Lamija Hamzakadić

Značaj Ramazanskog bajrama je za sve muslimane zaista neizmjerno velika. Mjesec ramazan smo postili i kroz obrede snažili svoj karakter i osjećaj pripadnosti vjeri Islamu, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba uvažena hafiza Lamija Hamzakadić.

„Post nas iznova podsjeti da se moramo čuvati sebičnosti i pohlepe, jer su to negativnosti od kojih se moramo oslobađati i učiti sebe i druge da budemo darežljivi i susretljivi s ljudima kojima je potreban bilo koji vid pomoći. Tako na kraju ramazanskog posta dolazi Bajram kao kruna ibadeta koji smo činili, misli koje su nas okupirale, te djela koja smo radili za dobrobit naših porodica, naših najbližih i onih koji su na margini našeg društva“, ističe naša sagovornica.

Ramazanski bajram se na arapskom jeziku kaže „eid el-fitr“ gdje riječ “eid“ potiče od korijena „aud“ što znači povratak, dok riječ „fitr“ dolazi od riječi ''fitret'' koja označava prirodu. 

Hafiza Hamzakadić pojašnjava kako nas spajanje značenja ova dva izraza vodi povratku prirodi, tj. onom iskonskom ljudskom stanju u kojem smo stvoreni. 

„Na ovaj način posebno svjedočimo značaju Ramazanskog bajrama koji dolazi da nas vrati onom istinskom i čistom postojanju čovjeka“, napominje nas.

Smatra da je obilježavanje Bajrama jedna od rijetkih tradicija kojima smo ostali privrženi i za koje smo ostali vezani onako kako smo naučili od naših predaka.  

„Nekoliko dana pred Bajram, obično nakon obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-kadra, muslimani temeljito počnu čistiti i uređivati svoje kuće, stanove, avlije i ulice. Pripremaju se čista i mirisna odijela, te prigodne sofre gdje se porodica, prijatelji i rodbina okupljaju. Na bajramsko jutro svi članovi porodice rano ustanu i pripremaju se za odlazak u džamiju. Prije odlaska u džamiju običaj je okupati se, namirisati i obući najljepše i najsvečanije odijelo. Ženski članovi porodice pomažu muškarcima da se što ljepše i svečanije odjenu za bajram-namaz i dočekuju ih poslije obavljenog namaza“, priča nam hafiza o običajima.

Hafiza Lamija Hamzakadić - undefinedFoto: Privatni album: Hafiza Lamija Hamzakadić

Nezaobilazan dio bajramskog slavlja su i bajramluci, prigodni pokloni za roditelje, rodbinu i djecu koja se posebno raduju bajram-banci. 

„Konačno, dani Bajrama su dani radosti, veselja i sreće. Poslanik a.s je za vrijeme Bajrama dozvoljavao pjesmu i zabavu pod uslovom da se vodi računa da to bude u granicama šerijata. Stoga, neshvatljivo je da neki ljudi mubarek dane Bajrama koriste za otvoreni nemoral, bestidnost i pijančenje, ali trebamo znati da to uistinu nepriliči obilježavanju bajramskih blagdana i da je to daleko bošnjačke tradicije“, napominje Hamzakadić. 

Dolaskom ramazanskog bajrama osjećanja vjernika su, kako kaže, pomiješana. 

„S jedne strane, tužni smo i žalosni jer mjesec ramazan i njegove blagodati prolaze, ali smo u isto vrijeme sretni, zadovoljni i radosni jer je došao Bajram kao dan u kojem ćemo za svoj ispoljeni trud u mjesecu ramazanu biti obilato nagrađeni“, ističe uvažena hafiza.

Napominje kako Bajram ima nekoliko svojih dimenzija, a posebno se ističe ona socijalna dimenzija koja nas uči da vodimo računa jedni o drugima, a posebno o svojim porodicama, komšijama s kojima se dijeli radost ovih mubarek dana i da se vodi računa o onim kategorijama društva koje su usamljenje. 

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba hafiza Lamija Hamzakadić poslala je i poruku svim građanima Bosne i Hercegovine, a to je da vodimo računa o ljudima oko sebe i da jedni drugima uvijek budemo radost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije