Kudović: Vještačka inteligencija je nešto što dolazi i što je neizbježno

K. S.
Kudović: Vještačka inteligencija je nešto što dolazi i što je neizbježno
Foto: Privatni album / Omar Kudović, sistemski inžinjer u firmi Sys d.o.o. Sarajevo

Predstojeća NetWork 9 konferencija koja će biti održana u Grand Hotelu u Nemu od 27. do 29. marta 2019. godine tokom koje će biti obuhvaćene relevantne i globalno aktuelne teme vezane za vještačku inteligenciju, Internet of Things, digitalnu transformaciju, moderno radno okruženje, poslovne aplikacije, cloud infrastrukuru, open source softver, sigurnost, naprednu analitiku i poslovnu inteligenciju, DevOps i multi-platformski razvoj.

Na NetWork 9 konferenciji očekuje se više od 1.000 učesnika, više od 90 predavača i predavanja, te više od 50 sponzora.

Jedan od predavača bit će i sistemski inžinjer u kompaniji Sys d.o.o. Sarajevo Omar Kudović, stručnjak za Microsoft Windows Server, Exchange Server, Skype4B i Office365 platformu. Posjeduje više od 16 godina iskustva u IT sektoru.

Omar Kudović u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori, između ostalog, o temama koje će predavati, prednostima Skype for Business platforme, cloud tehnologijama i drugim pitanjima.

Radiosarajevo.ba: Vi ste najavljeni kao jedan od predavača na predstojećoj NetWork 9 konferenciji . Možete li navesti o čemu ćete predavati i o kojim temama je riječ?

Predavanje koje je odabrano za ovogodišnju Network Konferenciju nosi naziv “Arhitektura MS Teams”. U predavanju sam se fokusirao na detalje oko toga šta se nalazi iza MS Teams, kada su u pitanju komunikacije i na koji način sve to funkcioniše i kako to izgleda “ispod haube”. Kolaboracijski alat, MS Teams, u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje skoro svih korisnika, bez obzira iz koje industrije dolaze. Neki su govorili da je MS Teams samo kopija Slack aplikacije, ali ako pogledate, u nešto više od dvije godine, od predstavljanja MS Teams, možete da vidite kolika je razlika između ova dva alata. Danas svaka, ozbiljna, kompanija želi da ima informacije o svojim projektima, zadacima, informacijama, na jednom mjestu i da tim informacijama ima bezbjedan pristup u svakom momentu, bez obzira gdje se nalazi i s kojeg uređaja pristupa. Upravo MS Teams to omogućava svojim korisnicima da imaju svoje projekte, timove, zadatke, planove na jednom mjestu u okviru jednog klijenta. Moje predavanje je fokusirano na one osobe, koje žele da imaju uvid kako ovaj alat izgleda unutra i da imaju informaciju, kada nešto urade, naprave i kreiraju, kako se to u pozadini dešava i kako se konfiguriše. Pored ovoga u uvodnom dijelu predavanja ću pokazati neke od novosti, koje su već dostupne za korisnike MS Teams, kako se mogu iskoristiti i koje su njihove prednosti.
Također pored ovog predavanja, imam trening na temu “Sigurnost i bezbjednost u Microsoft365”, koje ću održati zajedno sa svojim kolegom iz Hrvatske, Tomislavom Lulićem, te sponzorsko predavanje kompanije gdje radim, Sys Company, tako da mi je raspored predavanja dosta pun za ovogodišnju konferenciju . O svim detaljima (raspored i vrijeme održavanja treninga i predavanja), obavezno pogledajte zvanični website konferencije: www.networkkonferencija.ba

Radiosarajevo.ba: Posjedujete veliko iskustvo sa Windows Serverom, Exchange Server, Skype 4B. Office 365 platformi. Posljednjih nekoliko godina radili ste na raznim projektima implementacije rješenja Skype for Business i Exchange u poslovnom okruženju. Šta za Skype for Business nudi više za poslovnu zajednicu u odnosu na konkurenciju, te koje su prednosti Office 365 cloud rješenja?

Na ovo pitanje bih mogao veoma puno kažem i napišem. Ono što je danas novost i što je veliki hype je pojava Microsoft Teams, novog kolaboracijskog alata, koji svakoj firmi donosi veliku prednost u jednostvnije i lakšem praćenju rada raznih timova na projektima. Upravo ovaj alat, već danas, mijenja Skype For Business, koji je u potpunosti već integriran unutar Microsoft Teams. Na tržištu ima dosta drugih riješenja, koji nude slične opcije, ali sam i dalje uvjeren da je Skype For Business (online ili on-premises), kao i MS Teams potpuno riješenje koje korisniku nudi sve na jednom mjestu, na jednoj lokaciji i omogućava da imate pravu informaciju u pravo vrijeme, a to je danas veoma bitno.

Omar Kudović, sistemski inžinjer u firmi Sys d.o.o. Sarajevo - undefinedOmar Kudović na jednom od predavanja

Na većini projekata implementacije cloud riješenja u regiji, kompanije se prvo odluče za postavljanje Exchange Online, pa tek onda neke druge servise. Međutim, kada im pokažem prednosti korištenja MS Teams, odluka odmah ide da se uradi implementacija. Ono što sam primjetio kod korisnika da im je bitno jeste da ovu aplikaciju mogu da koriste na bilo kojem uređaju (PC, mobitel, laptop, tablet, online), u bilo koje vrijeme i na bilo kojoj lokaciji. Pristup informacijama je danas jednostavniji i puno sigurniji u odnosu na prethodne godine.

Radiosarajevo.ba: Mnogo se posljednjih godina priča o cloud rješenjima i njihovim prednostima. Da li je vještačka inteligencija sljedeći veliki trend u industriji softwarea i kako ona može pomoći kompanijama da one optimiziraju svoje poslovanje?

Realno, svi mi cloud tehnologije koristimo već veoma dugo, na ovaj ili onaj način, samo toga možda nismo u potpusnoti bili svjesni. Na svojim predavanjima veoma često kažem da sam bio veliki skeptik kada se pokrenula priča oko Office365 i servisa u oblaku. Da ste me prije 6-7 godina pitali oko ovoga, rekao bih da treba polako razmisliti o tome. Ali onda sam odradio jedan veliki projekat van BiH (projekat centralizacije mail sistema za jednu od Banaka, koja je imala poslovnice na tri kontinenta) i uvjerio se da je Microsoft cloud ono što predstavlja budućnost. Upravo taj projekat me uvjerio da je vrijeme da se mijenja priča o kupovini hardware i instalacijama programa i održavanja. Danas, ja nemam nijednu predrasudu oko Microsoft cloud riješenja. Na ove izjave veoma često dobijem pitanje na predavanjima da li će on-premises riješenja nestati zauvijek? Iskreno sumnjam u to da će nestati u potpunosti, već će se transformisati u jedno veoma složeno, stabilno i sigurno hibridno riješenje. Za manje kompanije danas (u BiH okvirima, one ispod 50 uposlenih), Microsoft cloud je potpuno riješenje za uspostavljanje svakodnevnih servisa, bez ulaganja u kupovinu servera. Što se tiče novog trenda oko vještačke inteligencije ili AI, mogu samo reći da smo još uvijek na počecima nečega velikog i nečega što je neizbježno. Na ovu priču već danas treba dodati servis Microsoft Azure Machine Learning, koji će svakoj kompaniji danas pomoći da, na osnovu kompleksnih algoritama, naprave veoma dobre predikcije o svom budućem poslovanju. AI i ML, zajedno su definitvno najinteresantnije grane IT na koje treba obratiti pažnju u narednom vremenu. Ako bih govorio o sljedećoj velikoj prekretnici na polju bilo kojih tehnologija, rekao bih da su to AI i ML tehnologije.

Radiosarajevo.ba: Možete li za kraj dati mišljenje zašto bi trebalo učestvovati na NetWork 9 konferenciji u Neumu i koliko je učešće na konferenciji bitno za domaću privredu?

Stajališta sam da je ovo veoma bitna konferencija za Bosnu i Hercegovinu, jer na jednom mjestu, već devetu godinu zaredom, okuplja najveće stručnjake iz IT oblasti širom svijeta, kao i BiH kompanije, koje se na posredan ili neposredan način bave IT tehnologijama.

Omar Kudović, sistemski inžinjer u firmi Sys d.o.o. Sarajevo - undefinedOmar Kudović na jednom od predavanja

Pored MS Community konferencije, Network konferencija je mjesto na kojem u nekoliko dana možete da čujete i vidite šta je novo na raznim poljima informacionih tehnologija, te kako iste implementirati u svoja okruženja. Vrhunski predavači donose svoja iskustva i po meni je to najveći razlog prisustvu ovoj konferenciji. Imati priliku da pitate eksperte o njihovim iskustvima, savijetima, idejama je velika stvar, koju bi svaki posjetilac trebao da iskoristi. Iskreno bih preporučio svakoj BiH kompaniji učešće na jednoj ovakvoj konferenciji, jer će sigurno imati dosta jasniju sliku o sadašnjem stanju u svom IT, kao i idejama koje će dobiti na prisustvovanja predavanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije