Komemoracija Stjepanu Šiberu: Veliki čovjek, veliki Bosanac i Hercegovac

Anadolija
Komemoracija Stjepanu Šiberu: Veliki čovjek, veliki Bosanac i Hercegovac
Nakon smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera, jednog od organizatora otpora agresiji na BiH, u Sarajevu je danas upriličena komemorativna sjednica.

Bio je veliki čovjek, veliki Bosanac i Hercegovac, poručeno je sa današnje komemorativne sjednice nakon smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera.

Posljednju počast, pored članova porodice, odali su mu njegovi najbliži saradnici i saborci. Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak kazao je da je bio među najčasnijim pripadnicima Armije RBiH.

"Jedan je od organizatora otpora u BiH. Činjenica da je njegov udio veliki vjerujem da će barem u nekim narednim godinama izučavajući njegovo djelo, njegov životni put biti prilike da se kaže i zahvali za sve ono što je sa svim patriotama koji su od aprila 1992. do kraja rata učestvovali u odbrani multinacionalne, multuikulturalne, multireligijske BiH", istakao je Divjak.

Podsjetio je da kada mu je ponuđeno 1993. da uđe u sastav hrvatske vojske on se nasmijao i kazao: "Ja sam Bosanac i Hercegovac, to je moja domovina i tu ću ostaviti kosti".
Divjak će ga pamtiti kao vrijednog i odgovornog čovjeka vezanog za vojnike.

I Nedžad Ajnadžić, ratni komandant 1. Korpusa Armije RBiH za Šibera ima samo riječi hvale.

"General Šiber je veliki čovjek, veliki Bosanac i Hercegovac, veliki patriota, uzoran general i sigurno uzoran član društvene zajednice u državi BiH, a pogotovo u Sarajevu", istakao je Ajnadžić.

Naglasio je da je od njega naučio dosta vojnih pristupa.

"Zbog toga želim ustvrditi da je zaista ostavio veliki, sjajan i neizbrisiv historijski pečat u vrijeme od 1992. do 1995. kako u teritorijalnoj odbrani tako i u Armije RBiH, a i u diplomatsko-konzularnoj i vojnoj predstavničkoj mreži u svijetu", kazao je Ajnadžić, te prisjetio se da je bio čovjek koji se rijetko smijao.

I Sefer Halilović, bivši general Armije RBiH govorio je o velikom čovjeku Šiberu.

"Vijest o smrti Šibera me je teško potresla zato što je to jedan od mojih najbližih saradnika u toku rata. Stjepan Šiber je jedan od simbola odbrane BiH. Zajedno sa mnom, Divjakom i još nekoliko ljudi on je tvorac Armije RBiH, što se zaboravlja i prešućuje u medijima. To je jedna od najznačajnijih ličnosti u odbrani BiH čiji značaj je neprocjenljiv", poručio je Halilović i izrazio je nadu da će vrijeme koje je pred nama pokazati veličinu ličnosti Stjepana Šibera.

Bakir Nakaš je poručio da ga za Šibera vežu dugogodišnje uspomene koje nisu od 1992. nego se kreću od vremena kada je prešao u Vojnu bolnicu, a to je od '80-tih godina.

"Sarađivali smo vrlo blisko, u različitim oblicima. On je bio taj koji je na određeni način stajao iza određene aktivnosti Armije RBiH prema državnoj bolnici. Jedna od tih aktivnosti jeste i oslobađanje kasarne Maršal Tito i ustupanje kotlovnice koja je nama spasila i naše ranjenike i pacijente u drugoj polovici agresije na BiH", kazao je Nakaš, dodavši da je sa Šiberom nakon rata imao gotovo pa roditeljski odnos.

Stjepan Šiber je rođen 20. juna 1938. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju, a zatim postaje aktivni oficir JNA, koji je kroz niz unapređenja, 1992. godine došao do čina pukovnika JNA. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, Šiber se stavlja na raspolaganje Republici Bosni i Hercegovini čiji organi ga postavljaju za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH.

Šibera 1993. godine Predsjedništvo RBiH unaprjeđuje u čin generala Armije RBiH, te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj. General Armije RBiH će u 12 sati biti sahranjen na Gradskom groblju ”Bare” u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije