Kolege o Tariku Heliću: "Otišla je ljudska gromada dobrote"

1
Radiosarajevo.ba
Kolege o Tariku Heliću: "Otišla je ljudska gromada dobrote"
Foto: Arhiv / Tarik Helić

Tarik Helić, jedan od najprepoznatljivijih radijskih i televizijskih voditelja u Bosni i Hercegovini, iznenada je preminuo jučer oko 11.30 sati u 58. godini. 

"Tarik Helić svoj je televizijski put započeo tokom ratnih godina u našoj redakciji Informativnog programa. Educirao je generacije spikera njegujući ljepotu govora i jezika. Uvijek dosljedan velikoj ljubavi prema Bosni i Hercegovini i ljudima, ostavio je trag u svakom njenom dijelu. 

Pamtimo njegove serijale u redakciji Kulturno – zabavnog programa Federalne televizije „Pjesmom kroz gradove“, „Subotom uvečer“, „Legende BH. sevdaha“, Jutarnji program „Dobro jutro“, a najhladnija srca znao je otopiti tokom 99 izdanja emisije „Svako dobro, Bosno i Hercegovino“. 

Na Radiju Federacije Tarik Helić, ostavio je neizbrisiv trag sa autorskim serijalom ''Naši ljudi'', emisijama ''Priče za dobar dan'', ''U fokusu'', a slušteljima u cijeloj Bosni i Hercegovini, jučer ujutro uputio je poslijednje ''Svako dobro'' u jednoj od mnogobrojnih emisija jutarnjeg programa koje je uređivao i vodio. 

Njegovi osmijesi i ljubav koje je nesebično utkao ostaju zauvijek upisani na najsjajnijim stranicama Federalne radio televizije ", napisale su jučer Tarikove kolege sa Federalne televizije. 

Tarik Helić, rođen je 03. augusta 1963. godine. Od njega se putem društvenih mreža opraštaju mnoge kolege.

Sanel Kajan je napisao da Tarika poznaje više od 20 godina.

"Imao sam tu priliku i čast da zajedno vodimo informativne emisije Radija Federacije Bosne i Hercegovine, na samom početku emitovanja programa tog medija. Kasnije, godinama, da sarađujemo kroz različite medijske formate, ali i da se družimo širom naše domovine na brojnim manifestacijama čiji smo voditelji bili.

S Tarikom sam se čuo jučer. Poslao mu iz svoje arhive tekstove iz novina čiji sam bio dopisnik, a pisao o njemu, njegovom glasu i interpretaciji teksta. Zahvalio mi se, i pitao šta pripremam dobrog za emisiju Jutarnjeg programa Radija FBiH kojeg je trebao voditi ovih dana. Prilog je ostao, moj Tare... I bit će, vjerujem, još njih. No, nijedan više s tvojom najavom. Rahmet ti duši, dobri čovječe", napisao je Kajan.

Čuvena bh. novinarka Arijana Saračević-Helać također je izrazila žaljenje zbog preranog odlaska Helića.

I nekadašnja novinarka, a sada zastupnica SBB u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo emotivno se oprostila od Helića.

"Gdje si ljepoto Bosne” govorio je Tarik pri svakom susretu. Uvijek srdačan, prijatan, ljubazan i uvijek prijatelj.

Danas sam s nevjericom i tugom primila vijest da je otišao. Porodici upućujem iskrene izraze suosjecanja.

Našoj televizijskoj porodici Tarikov prerani odlazak donio je bol i tugu.

Dragi Tare, u mom si srcu i mislima. I... “svako dobro Bosno i Hercegovino”. Tu rečenicu niko nije, niti će moći ikada izgovarati kao ti. Zbogom prijatelju.

Zbogom ljepoto Bosne", napisala je Prašović-Gadžo.

Oglasio se i istaknuti novinar Rinko Golubović.

"Dragi Tarik, tvoja dobrota, plemenitost i nesebičnost su me osvojili od prvog momenta, ima tome i više od 20 godina. Vidjeli smo se 15 minuta prije nego ćeš preseliti na bolje mjesto, popričali, upitali se i ... nemam riječi. Draga Edita budi ponosna što si imala takvog supruga i prijatelja.Tebi je najteže. Laka ti bila zemlja bosanska Tarik", emotivno s eoprostio od prijatelja Golubović.

Novinarka N1 televizije Sanela Dujković upitala se ima li kraja lošim vijestima.

"Ima li kraja? Slomila sam se zaista danas. Divni, dobri, naš Tarik, pa nikad više tvoje "Dobro jutro ljepoto Bosne". Beskrajno sam tužna", istakla je Dujković.

Čuvena voditeljica Jasna Primorac također je bila šokirana nakon tužne vijesti.

"Naš TARIK HELIĆ !

Prijatelj, drug, kolega, ljudska gromada dobrote ....

Nestvarno za povjerovati, nezamislivo i tužno", napisala je Primorac.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je povodom smrti Tarika Helića najiskrenije i najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama.

"Tarik je bio vrhunski medijski stvaralac koji je svojim autorskim djelima ostavio neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj javnosti i učinio da novinarska profesija bude cjenjena i časna. Čitav svoj radni i životni vijek posvetio je svim ljudima diljem svoje voljene rodne grude, Bosne i Hercegovine", naveo je Spahić.

Kako ističe Spahić, Tarik Helić nije bio samo izvanredni radio i tv voditelj dok traju njegove emisije, već i "ličnost koja vam je dragi saputnik kroz život".

"Radio i tv zapisi svjedoče o Tarikovoj kreativnosti, ali svi ga pamtimo kao viteza zaštitnika dobrog u čovjeku, kao Zmaja od BiH. Tarik Helić je Zmaj Bosne i Hercegovine koji će zauvijek biti tu da iz nebosklona bdije nad dobrom ljudi svoje zemlje",  istakao je Spahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije