Kolege o Karkinu: Uvijek smo od njega učili, bio je najveći

N. Ka.
Kolege o Karkinu: Uvijek smo od njega učili, bio je najveći
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Fahrija Karkin

Vijest da je rano jutros preminuo poznati sarajevski advokat Fahrija Karkin šokirala je cijelu advokatsku zajednicu i sve koji su ga poznavali. 

Ko je bio Fahrija Karkin: Priča o jednom od najvećih sarajevskih advokata
U Sarajevu preminuo advokat Fahrija Karkin

Senad Kreho, predsjednik Advokatske komore Kantona Sarajevo kaže da je premalo vremena da se može puno govoriti o ovoj tužnoj vijesti koja ih je sve zatekla.

"Šokiran sam, vidjeli smo se prije dan i bio je uredu, a sada ovo. Onaj ko je poznavao kolegu Karkina zna ko je i kakav je bio. To je čovjek koji je ostavio pečat u pravosuđu i advokaturi, ništa više ne mogu da kažem jer sam stvarno šokiran", kazao je Kreho za Radiosarajevo.ba.

Poznati sarajevski advokat Omar Mehmedbašić kaže da je upravo on bio jedan od ljudi zbog kojih mu se svidjela advokatura.

"Unio je jedan dio estrade, tako da je prestalo da bude suhoparno zanimanje. Znao je da vodi press konferencije, mislim, on je o pravu sve znao, ali je znao i ovaj dio onako da to sve približi narodu, da bude dostupnije i zabavnije nego što jeste. Smatram da sam ja lično, a i svi ostali dosta toga izgubili njegovim odlaskom", rekao je Mehmedbašić za Radiosarajevo.ba.

Karkin je bio najveća figura u BiH što se tiče krivičnog prava istaknuo je i Senad Bilić, jedan od sarajevskih advokata.

"Čovjek koji se dokazao u mnogobrojnim najtežim slučajevima. Radim 20 godina kao advokat, a vjerujte da sam uvijek od njega učio, čast mi je da sam s njim radio u mnogim procesima. Veliki je to gubitak kako za Komoru tako i za pravosuđe u BiH", zaključio je Bilić.

Advokat Ifet Feraget smatra da je ovo veliki gubitak za bh. advokaturu.

"Bio je veliki znalac, vrstan kritičar. Neki su ga zvali i Đavoljim advokatom. Ovaj nadimak je zaslužio kao izvanredan poznavalac i materijalnog i procesnog krivičnog prava, pa je tako mogao i da predvidi ono što drugi nisu mogli, te da u skladu s tim postavi i strategiju odbrane svojih klijenata", rekao je Feraget za Radiosarajevo.ba.

Karkina je odlikovalo što je branio velike slučajeve i uvijek postupao racionalno istaknuo je Feraget i dodao da mu je to omogućilo da dodnosi prave odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije