Kako je Radio Sarajevo prije 46 godina prenio vijest o pogibiji Džemala Bijedića

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Radio Sarajevo prije 46 godina prenio vijest o pogibiji Džemala Bijedića
FOTO: Arhiv / Fotografije preuzete iz knjige Husnije Kamberović Džemal Bijedić - Politička biografija,drugo dopunjeno izdanje, Sarajevo: Udruženje za modernu historiju, 2017

Danas se navršava 45 godina od pogibije Džemala Bijedića, velikog bh. državnika i političara, koji je u trenutku smrti bio na dužnosti jugoslovenskog premijera, tačnije predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (SIV).

Džemal Bijedić je u jutro 18. januara 1977. na Batajničkom aerodromu, skupa sa gotovo svim ličnostima jugoslavenskoga političkog vrha, ispraćao Josipa Broza Tita koji je krenuo u posjetu Libiji, a planirana je bila i posjeta Egiptu. Zbog poledice na pisti avion je kasnio u odlasku, a nakon što se Titov konačno vinuo put Tripolija, na pistu u Batajnici je sa Surčina doletio Bijedićev avion kojim je trebao krenuti u Sarajevo na sjednicu CK SK Bosne i Hercegovine, bilježi Historiografija.ba.

Pozdravio se sa prijateljima i saradnicima, ušao u avion i počeo pregledati materijale za sjednicu na koju je jurio.

Dino Merlin raspjevao zagrebačku Arenu: Pogledajte snimke koji govore više od riječi

Dino Merlin raspjevao zagrebačku Arenu: Pogledajte snimke koji govore više od riječi

Ali, nije imao prilike da izgovori svoju diskusiju – njegov avion nikada nije sletio na sarajevski aerodrom. Na tom se putu ispriječilo brdo Inač iznad Kreševa. Skupa sa Džemalom Bijedićem poginuli su njegova supruga Razija, piloti Stevan Leka i Murat Hanić, podsekretar u Bijedićevom kabinetu dr. Smajo Hrle, aviomehaničar Ilija Jevđenović, lični Bijedićev pratilac i vozač Zija Alikalfić i domaćica u rezidenciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Anđelka Muzička...

Tužnu vijest tog 18. januara 1977. godine prenio je i Radio Sarajevo.

"Ponavljamo tužnu vijest koju smo dobili prije nekoliko trenutaka. Predsjednik SIV-a, Džemal Bijedić i njegova supruga Razija Bijedić izgubili su danas živote u avionskoj nesreći koja se dogodila između 10 i 11 časova kod Kreševa, zapadno od Sarajeva. U ovoj tragediji poginuli su svi putnici i članovi posade: podsekretar u kabinetu predsjendika SIV, Smail Hrle, vozač predsjednika SIV-a Zijo Alikalfić, domaćica u rezidenciji predsjednika SIV-a Anđelka Muzička, kapetan aviona Stevan Leka, drugi pilot Murta Hamnić i aviomehaničar Ilija Jevđenović…", prenio je Radio Sarajevo.

Video sa tonskim zapisom Radio Sarajeva iz arhive Sanela Kajana objavljen na YT kanalu Historiografija.ba portala.

Antifašisti i članovi porodice danas će na sarajevskom groblju Bare položiti cvijeće i odati počast Džemalu Bijediću i njegovoj supruzi Raziji jednom od najvećih državnik i političara koje je BiH dala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije