Tako je govorio Minja Subota: Mladi su budućnost Sarajeva

6
Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Minja Subota: Mladi su budućnost Sarajeva
Foto: Udruga Libertas / Minja Subota

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života.

Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu, a prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se borio već duže vrijeme.

Minja Subota je bio srbijanski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Dugo je radio kao voditelj i autor dječije TV serije Muzički tobogan.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Komponiranje dječijih pjesama i vođenje emisije za djecu 'Muzički tobogan', koja se počela emitirati 1980. godine, obilježili su njegovu karijeru i život, a pjesme za djecu koje je komponirao postale su antologijske.

Pjesma 'Djeca su ukras sveta' s vremenom je postala dječja himna koju i danas mnogi rado pjevaju, dok je 'Muzički tobogan' do danas ostao najpopularnija i najgledanija emisija za djecu na području bivše Jugoslavije.

Prije tri godine, ekipa portala Radiosarajevo.ba u glavnom bh. gradu je razgovarala sa ovim poznatim voditeljem a ako niste znali, on je rođen u Sarajevu.

"Uvijek i redovno imam neki povod zbog kojeg dolazim u Sarajevo i naravno da me raduje kada me pozovu. Tu je već godinama, Lino-Fest, bude i nekih događaja u decembru – pred Novu godinu, Baščaršijske večeri, naprimjer. Ta saradnja mi mnogo znači. Moram napomenuti da sam bio pozvan na Sarajevo film festival i da me blistavilo grada tih dana potpuno oduševilo, ulice pune veselih, nasmijanih ljudi, toliko interesantnih događaja – jedno predivno lice grada", govorio je Subota prije nekoliko godina.

Za generacije koje su odrastale uz njegove emisije i dječije pjesme, on predstavlja zaštitno lice nekih starih, boljih vremena.

"Sarajevo vraća onaj nekadašnji lik. Nije bilo lako vratiti sve što je ovaj grad imao. Vidim mladi svijet koji se trudi, oni su budućnost Sarajeva, njima treba dati što veću podršku. Oni su ti koji razmišljaju o sadašnjosti i budućnosti i trebamo pustiti njih da nas vuku naprijed", rekao je Subota za Radiosarajevo.ba prije tri godine.

Ovaj dugogodišnji kompozitor, pjevač i voditelj posebno je bio oduševljen Amirom Medunjanin i njenim izvođenjem sevdalinki.

"Ona ne da je sjajna, ona je čudesna", rekao je tada Subota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije