Kako je Dragan Nikolić govorio za naš portal: O glumačkom zanatu, kinematografiji nekad i sad...

Radiosarajevo.ba
Kako je Dragan Nikolić govorio za naš portal: O glumačkom zanatu, kinematografiji nekad i sad...

Kulturni prostor regije bivše Jugoslavije danas je potresla vijest da smo izgubili još jednog velikana - poznatog beogradskog glumca Dragana Nikolića

Proslavljeni glumac Dragan Nikolić ostvario je filmsku karijeru dugu 50 godina, sa više od 120 snimljenih filmova i serija. Njegova prva velika uloga bila je ona u filmu Kad budem mrtav i beo, Živojina Pavlovića, kroz koju je pokazao i svoje zabavljačko umijeće: 

 

Prije nekoliko godina, Dragan Nikolić je snimao u Stocu, sa mladom bh. redateljicom Amrom Mehić. Tom prilikom partner mu je bio Feđa Štukan, a kratki film Zgarište govori o posljedicama rata na prostoru bivše Jugoslavije. , ovih se dana nalazi u Stocu na snimanju kratkog igranog filma. 

Tom prilikom, Dragan Nikolić dao je intervju za portal Radiosarajevo.ba . 

"Nisam opterećen ni godinama, ni pitanjem da li ću izdržati ili ne. Na sreću, imam dobre ponude, i onda mi je žao da to bagatelišem. Mislim da sam dobro rasporedio te snage. U teatru imam dve predstave u dva pozorišta; to su lepe i velike uloge. S vremena na vreme odglumim u serijama koje doživljavaju nastavke. Bolje da radim nega da sedim i čekam…"

RadioSarajevo: Divno je kada kaže čovjek koji iza sebe ima toliko decenija karijere. Jedan od nedvno snimljenih filmova u kojem smo vas gledali je Turneja. U filmu imate zaista interesantnu ulogu, to je lik doajena teatarskog glumišta Miška. Recite, koliko je taj lik blizu stvarnom liku i stvarnom karakteru Dragana Nikolića? 

Nikolić: Samim time što je ovo priča o glumcima, ima neke autentike. On počinje tako što glumci u pauzama između proba igraju karte. Oni to možda rade i više nego što bi to bilo prihvatljivo, ali to je film koji prikazuje pre svega ono što se dešava iza scene, cijeli film na širokom planu odražava zbivanja iza scene. A što se mene lično tiče – ne znam. Uloga Miška je možda pre-pretenciozna, pomalo i patetična. Mislim da sam mnogo jednostavniji u stvarnom životu. 

RadioSarajevo: Često ste pjevali u filmovima, a pjevali ste i u šou programu Obraz uz obraz kojeg se i danas sjećamo. I plesali ste. Ne čini li vam se da u današnje vrijeme glumci više nisu tako multitalentirani kao što je to bilo nekada? 

Nikolić: Naprotiv, mislim da su danas glumci mnogo bolji i jači. Mnogo spremniji. Ja sam naravno bio anti-pevač, anti-šoumen, ali u svemu tome je bilo nekog šarma, ne samo mog ličnog. Takva je bila podela, u ono vreme je to bilo interesantno. Ja sam zapravo glumio pevača i glumio voditelja. A ta serija Obraz uz Obraz mi je nudila brojne šanse i iskušenja, a ja sam to bezobrazno koristio. 

RadioSarajevo: Kako vi, gospodine Nikoliću; objašnjavate taj aktuelni trend, fascinaciju predratnom jugoslovenskom kinematografijom. Kako objašnjavate da vas danas štuju kao neustrašivog Prleta djeca koja se tada nisu ni rodila. Ili to da ste i danas omiljeni gdje god da kročite na području bivše Jugoslavije? Da li se radi o nostalgiji? 

Nikolić: Pa ne znam šta je to? Ja sam na neki način privilegovan i moram da kažem da mi to čini zadovoljstvo. Mislim da sam nekim svojim stavom i obziljnošću u prilasku poslu, na neki način to i zaslužio. I ne samo ja, nego i vreme u kojem smo živeli i filmovi koje smo pravili i sve moje kolege na sadašnjim i bivšim prostorima. 

Filmografija od preko 120 naslova

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova; ističu se Kad budem mrtav i beo (1967), Horoskop (B. Drašković, 1969); Bube u glavi (M. Radivojević, 1970), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (B. Čengić, 1971), Mlad i zdrav kao ruža (J. Jovanović, 1971), Bez reči (M. Radivojević, 1972, Car Konstantin u Nišu), Kičma (V. Gilić, 1975), Nacionalna klasa (G. Marković, 1979, Car Konstantin), Ko to tamo peva (S. Šijan, 1980), Banović Strahinja (V. Mimica, 1981), gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, Sezona mira u Parizu (P. Golubović, 1981), Nešto između (S. Karanović, 1983), Balkan ekspres (B. Baletić, 1983), Obećana zemlja (V. Bulajić, 1986), Poslednji krug u Monci (A. Bošković, 1989), Original falsifikata (D. Kresoja, 1991).

Nastupao je i u kratkim igranim filmovima te na televiziji; veliku popularnost kod mlađe publike donio mu je lik Prleta iz filmova i televizijskih serija Otpisani (1974) i Povratak otpisanih (1976), režisera Aleksandra Đorđevića, a istaknuo se i u seriji šou programa Obraz uz obraz, zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije