Junaci bez ulica: Ulica Vukovarskih žrtava

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Ulica Vukovarskih žrtava

Povdom dvadeseetogodišnjece pada Vukovara, redakcija RadioSarajeva danas ponovo objavljuje tekst iz serije 'Junaci bez ulica': 

Ovom prilikom odlučili smo se za nešto drugačije junake koji zaslužuju ulicu. Nije riječ o slikarima, muzičarima, sportistima, već o običnim ljudima koji su imali tu nesreću da budu žrtve ratnog zločina.

Riječ je o stanovnicima jednog grada. Grada koji je, nakon Drugog svjetskog rata, pretrpio možda i najveća razaranja u Evropi.

Vukovar je grad na sjeveroistoku Hrvatske, u neposrednoj granici sa Srbijom. Po popisu stanovništva iz 1991. godine, u Vukovaru je živjelo 84.189 stanovnika, po nekoliko desetina hiljada i Srba i Hrvata, ali i mnogih drugih, pripadnika nacionalnih manjina.

Jugoslovenska narodna armija je nakon 87 dana okupacije, granatiranja, bombardiranja i razaranja zauzela Vukovar 18. novembra 1991.

 

U opsadi je poginulo nekoliko hiljada hrvatskih branitelja i civila, a njih oko deset hiljada je odvedeno u logore.

Nakon ulaska u grad snage Slobodanu Miloševiću odane JNA počinile su teške zločine. Preko 250 ranjenika, deportiranih iz vukovarske bolnice, odvedeno je u logor Ovčara, da bi potom bili smaknuti.

Optužnice protiv odgovornih oficira JNA podigao je i Međunarodni sud za ratne zločine. Za zločine u Vukovaru u Haagu je na deset godina osuđen general JNA Veselin Šljivančanin, general JNA, koji je sada na slobodi, nakon odsluženja kazne.

Rijetko koji grad na svijetu je mogao osjetiti bol kakvu su osjetili građani Vukovara i Sarajeva. Zato predlažemo da jedna od ulica glavnog bh. grada nosi ime Ulica vukovarskih žrtava u znak solidarnost stradalim vukovarskim žrtvama 1991. godine.

Sve nacional-političke kalkulacije moraju ostati po strani, vrijeme je da se žrtava sjećamo kao ljudi, a ne kao brojki i imena pogodnih za političke obračune.



Vezano:

Junaci bez ulica: Gabrijel Jurkić
Junaci bez ulica: Franjo Bosanac
Junaci bez ulica: Miroslav Meho Brozović
Junaci bez ulica: Rato Dugonjić
Junaci bez ulica: Dario Džamonja
Junaci bez ulica: Goran Čengić
Junaci bez ulica: Wittek i Iveković 
Junaci bez ulica: Uglješa Uzelac 
Junaci bez ulica: Nela Beran
Junaci bez ulica: Božidar Boško Antić
Junaci bez ulica: Benjamin Filipović
Junaci bez ulica: Dražen Ričl
Junaci bez ulica: Josip Joško Domorocki  
Junaci bez ulica: Adi Lukovac
Junaci bez ulica: Ahmet Hromadžić
Junaci bez ulica: Hajrudin Krvavac
Junaci bez ulica: Ante Sučić
Junaci bez ulica: Slobodan Đurasović
Junaci bez ulica: Zaim Muzaferija
Junaci bez ulica: Nikola Tesla
Junaci bez ulica: Krstan Bijeljac
Junaci bez ulica: Branko Ćopić
Junaci bez ulica: Indexi
Junaci bez ulica: Kasim Prohić
Junaci bez ulica: Mirza Delibašić
Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije