Junaci bez ulica: Josip Joško Domorocki

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Josip Joško Domorocki

Ovosedmični junak bez ulice jedan je sportista, koji je, po mnogima, sinonim sportskog otpora partijskoj birokratiji nekadašnje države.

Riječ je o Josipu Jošku Domorockom, nekadašnjem igraču Željezničara i jednoj od najvećih legendi ovog sarajevskog kluba.

Josip Domorocki rođen je 1917. godine u Sarajevu, a sa sedamnaest godina postao je prvotimac Željezničara.


Sa devetnaest godina odlazi na odsluženje vojnog roka u Beograd. Igrao je za beogradsku Jugoslaviju, te za B-selekciju tadašnje države.

Po povratku u Sarajevo, 1940. godine, igrao je za SAŠK, a nakon Drugog svjetskog rata igra u sarajevskom Udarniku i u Jedinstvu Sušak.

Na poziv Hamdije Omanovića vraća se u Sarajevo 1946. godine, a za Željezničar je nastupao do 1952. godine.


Važio je za oštrog igrača, koji je u tih šest godina u dresu Željezničara odigrao sve utakmice i nikada nije bio povrijeđen. Po završetku igračke karijere ostao je vjeran Željezničaru, a pomagao je i u izgradnji stadiona Grbavica.

''Otkako sam došao u Želju jeseni 1946. godine odigrao sam skoro sve utakmice u prvom timu do 1952. godine. Nazivali su me fenomenom jer nikad u svojoj fudbalskoj karijeri nisam bio povrijeđen. Mnogi su me pitali čemu za to treba da zahvalim. Odgovarao sam: zahvaljujući urednom sportskom životu i svakodnevnom treningu. Važio sam kao oštar igrač. Međutim, nikad u svojoj karijeri nisam igrao grubo, niti sam bilo kada faulirao Bobeka, Mitića i druge naše velikane fudbalske igre jer su zaista bili izvrsni igrači i prije svega – odlični ljudi. Ja sam oštrije igrao jedino protiv grubijana, koji su više gledali noge protivnika nego loptu'', pričao je Joško mnogo godina nakon završetka karijere.

Fkzeljeznicar.com

Ipak, pored igračkih kvaliteta, Josipa Joška Domorockog u Željezničaru se sjećaju kao jedne od najodvažnijih ličnosti kluba koja se usprotivila tadašnjem sistemu.

Za Željezničar je odigrao više od 100 utakmica od čega 88 ligaških. Bio je strijelac 10 prvenstvenih golova, od čega je jedan postigao protiv FK Torpeda - kluba koji će kasnije promijeniti ime u FK Sarajevo.

Naime, u oktobru 1946. godine sarajevski klubovi FK Udarnik i OFK Sloboda se spajaju i nastaje FK Torpedo, koji će tri godine kasnije promijeniti ime u FK Sarajevo.

Godine 1947. sportske i političke vlasti donose odluku da Željezničar treba da "pomogne” Torpedu u kvalifikacijama za člana Savezne lige. To je značilo prelazak osam najboljih igrača Željezničara u redove novooformljenog kluba. Sedam igrača je prihvatilo prelazak u Torpedo, a samo jedan je odbio. Bio je to Joško Domorocki.

Jošku je, kako je kasnije govorio, tada nuđen stan, dva odijela i 'ministarski fasung'. Zbog ovakve odluke proveo je neko vrijeme u zatvoru.

Josip Joško Domorocki poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Splitu 1992. godine.


Vezani članci:
Junaci bez ulica: Adi Lukovac
Junaci bez ulica: Ahmet Hromadžić
Junaci bez ulica: Hajrudin Krvavac
Junaci bez ulica: Ante Sučić
Junaci bez ulica: Slobodan Đurasović
Junaci bez ulica: Zaim Muzaferija
Junaci bez ulica: Nikola Tesla
Junaci bez ulica: Krstan Bijeljac
Junaci bez ulica: Branko Ćopić
Junaci bez ulica: Indexi
Junaci bez ulica: Kasim Prohić
Junaci bez ulica: Mirza Delibašić
Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije