Junaci bez ulica: Hajrudin Krvavac

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Hajrudin Krvavac


Velika imena bosanskohercegovačke kulture, sporta i istorije čekaju da dobiju ulicu u Sarajevu, a na samom vrhu trebao bi biti Hajrudin Krvavac.

Rođen je 22. decembra 1926. godine u glavnom gradu naše zemlje, u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Hajrudin Šiba Krvavac režijom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Upravo je taj period ostavio dubok trag na ovog Sarajliju čija su najbolja ostvarenja snimana baš o tadašnjem vremenu i tadašnjim ljudima.

Snimio je oko četrdeset što dokumentarnih, što tv serija, što kratkih i dugometražne filmova. Napisao je i ipreko dvadeset scenarija.

Poznat je po partizanskim filmovima, Diverzanti, Most, Partizanska eskadrila.

Ipak, najveću slavu stekao je filmom Valter brani Sarajevo kojeg je pregledalo nekoliko desetina miliona ljudi. Film je naime bio veoma popularan u Kini.

Hajrudin Šiba Krvavac imao je velikih srčanih problema, uz što je bio i teški šećeraš, ali uprkos tomu ostao je u opkoljenom Sarajevu 90-ih godina, iako ga je mogao napustiti.


Od svog grada oprostio se riječima: "Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da priželjkujem da se kao iz magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su uvijek znali da naprave čuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se čuda napraviti neće i da će se sve rane Sarajeva na najljepši način zaliječiti i da će Sarajevo po onom svom starom istorijskom običaju uvijek izaći novije i ljepše."

Dani, 05. april 2002.

Hajrudin Šiba Krvavac umro je u Sarajevu 11. jula 1992. godine.

Čovjek koji je uvijek svijetu pokušao predstaviti Sarajevo u najboljem mogućem svjetlu, zaista zaslužuje ulicu sa svojim imenom u gradu gdje je rođen i kojeg nije želio napustiti unatoč teškoj bolesti ni u jednim od najtežih dana u istoriji grada.

Junaci bez ulica: Ante Sučić

Junaci bez ulica: Slobodan Đurasović

Junaci bez ulica: Zaim Muzaferija

Junaci bez ulica: Nikola Tesla

Junaci bez ulica: Krstan Bijeljac

Junaci bez ulica: Branko Ćopić

Junaci bez ulica: Indexi

Junaci bez ulica: Kasim Prohić

Junaci bez ulica: Mirza Delibašić

Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije