Jovan Divjak: Lepo je biti građanin Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Jovan Divjak: Lepo je biti građanin Sarajeva


Nakon što je saznao da će grupa sarajevskih umjetnika i kulturnih radnika sutra pred austrijskom ambasadom zatražiti njegovo puštanje na slobodu, Jovan Divjak je uputio pismu na adresu East West Centra, čiji je direktor Haris Pašović jedan od pokretača inicijative.

“Četrdeset pet godina sam građanin Sarajeva. U njemu sam doživeo najlepše trenutke u životu, postigao najbolje rezultate u profesiji i stekao veliki broj iskrenih prijatelja. Postao sam jedan od vas.

I, komandovao sam: 'ne pucaj!'

Verovatno sam tad očuvao visoki moral pripadnika TO - ABiH.

Nažalost, mnogi oko vas to su zaboravili, ili im to smeta, pa su me prepustili mrziteljima Bosne i Hercegovine. Ostavljam to njima na svesti i savesti.

Vaš ljudski pokušaj da sarajevski umetnici i intelektualci potpišu peticiju austrijskoj vladi za mene znak je da postoje ljudi građanske provenijencije kojima je moralnost najveća vrlina i društvena obaveza.

Dok vam ovo pišem, niste ni svesni koliko se osećam čovekom: lepo – ili lijepo je – biti građanin mog voljenog Sarajeva.

Vaš Jovan, Bosanac”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije