Jeste li već čuli singl 'Blesav'? Esma Numanović otkrila kako je nastao album koji će da (za)Blista

0
D.Ć. i D.S.
Jeste li već čuli singl 'Blesav'? Esma Numanović otkrila kako je nastao album koji će da (za)Blista
Foto: Radiosarajevo.ba / Esma Numanović

Bosanskohercegovačka pjevačica Esma Numanović nedavno je objavila prvu autorsku pjesmu Blesav s kojom je najavila nadolazeći album prvijenac.

U muziku se zaljubila još u djetinjstvu, a muzički put gradila je pjevajući covere svojih omiljenih pjesama. Solo karijeru otpočela je 2019. godine sa pjesmom Mrvice sunca.

Singl Blesav, album koji će da (za)Blista i saradnja s Damirom Imamovićem bili su povod da Esma govori za portal Radiosarajevo.ba.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Radiosarajevo.ba: Svjetlo dana ugledala je prva pjesma s Vašeg budućeg prvog albuma Blista, a producent albuma je Damir Imamović. S obzirom na to da mi svi znamo Damira iz jedne sevdah priče, možete li nam reći kako je došlo do saradnje?

Esma Numanović: Prije svega, dugo sam bila fan Damira Imamovića i kada se javio u martu 2020. godine malo sam se "oduzela" od radosti jer se javio s idejom da napiše jednu pjesmu za mene. Naravno pristala sam da čujem šta on to ima na umu i nakon što mi je poslao pjesmu Snovi, na pola pjesme sam znala da to kad-tad želim i trebam otpjevati i tako smo krenuli snimati.

Snažan novi glas na našoj sceni: Poslušajte kako zvuči Esma Numanović

Snažan novi glas na našoj sceni: Poslušajte kako zvuči Esma Numanović

Kada smo se počeli družiti kako bismo tu pjesmu snimili, izašle su na vidjelo sve stvari koje sam pisala, spremala, ali i sve što je on čuvao negdje u svojim ladicama. Na taj način smo došli do ideje da snimimo album i nakon tri godine imamo spreman album Blista.

Radiosarajevo.ba: Nadamo se da će album zaista i da zablista. Recite nam kako je izgledao Vaš put u muziku, šta Vas je u muzičkom smislu približilo ovome što sada radite?

Esma Numanović: Od formalnog muzičkog obrazovanja imam četiri godine Osnovne škole za sviranje harmonike i to je bilo super, jako volim harmoniku. Po dolasku u Sarajevo sam se odlučila svirati gitaru u jednom Centru za mlade, onako neformalno, zatim sam pjevala u Centru za mlade, imali smo grupne časove pjevanja kod Latifa Moćevića i Halida Hajdukovića. To su mi bile prve lekcije iz pjevanja, a kasnije sam dosta nastupala po Bosni i Hercegovini i regionu u svojstvu cover pjevačice što me dovelo do toga da sam se još izoštrila u pjevanju. Naravno, na početku je to znalo biti mrvicu mučno, obzirom da nisam imala neku pretjeranu kontrolu, ali vremenom i s puno, puno slušanja i savjeta na kraju dana i ekipe sa kojom sam snimala cijeli album, mislim da sam konačno u fazi kada mogu reči da sam pjevačica.

Radiosarajevo.ba: Po čemu se pjesme koje se nalaze na albumu Blista razlikuju od pjesama koje ste ranije snimali?

Esma Numanović: Rekla bi da se razlikuju u smislu muzičke izvedbe, a i pjevačke, dosta je različito od pet pjesama koje su ranije objavljene, dvije od tih su kolaboracije Daleko i Infrared. Definitivno je ovih novih 11 pjesama različito, lijepo i slaže su uz opus onog što sam bila prije pet godina i što sam sada, samo se desila neka evolucija.

Esma Numanović
Foto: Emina Memija: Esma Numanović

Radiosarajevo.ba: Kažete da iza Vašeg pjevanja stoji dosta slušanja, šta ste to slušali?

Esma Numanović: Shakira, Shakira i Shakira.

Radiosarajevo.ba: Moramo priznati da smo primijetili neke sličnosti.

Esma Numanović: Ona mi je bila nekako najslađa na toj sceni, a tu je još i masu drugih ljudi Whitney Houston, Tina Turner, Lauryn Hill, Coldplay. Ima ih masu, nema šta nisam slušala, istina da sam bila pod utjecajem strane muzike, ali tu je i dosta bosanskohercegovačkog uticaja, pogotovo starijeg melosa i sevdaha, tako da sam zaista sve obuhvatila.

Radiosarajevo.ba: Primijetili smo da ste čim je izašla pjesma Blesav dobili dosta podrške od strane kolega, svi su dijelili pjesmu, u startu imate veliku podršku, čime ste to zaslužili?

Esma Numanović: Ne znam, to morate njih pitati.

Radiosarajevo.ba: Jedna ste od inicijatorki peticije Zaustavimo ubice na ulicama Sarajeva, možete li nam za kraj reći koliko je važan podići glas na nepravdu i postoji li povezanost između umjetnosti i građanskog aktivizma?

Esma Numanović: Peticiju "Zaustavimo ubice na ulicama Sarajeva" pokrenule smo sugrađanka Samira Nuhanović i ja u maju ove godine, a nakon počinjenog dvostrukog ubistva automobilom u centru Sarajeva. Peticiju smo prepoznale kao jedini način da, kao građanke, alarmiramo vlast o egzistencijalnom strahu koji prouzrokuju vozači i vozačice bahatim i monstruoznim saobraćajnim navikama. Iako je peticiju potpisalo skoro 10.000 osoba, iako smo peticiju poslale na prave adrese, konkretni potezi nisu poduzeti i mislim da sa pravom brinem za dobrobit našeg društva.

Dići glas protiv nepravde je nekada jedini metod borbe koji čovjeku preostaje. Jedni misle da je uzaludno, drugi misle da je produktivno, ja mislim da je neophodno.

Umjetnost i građanski aktivizam mogu i ne moraju biti povezani. Ipak, ako čovjek želi mijenjati stvarnost i pričati o problemima pred kojima drugi zatvaraju oči – umjetnost postaje jedan od načina da se to učini.

*Pjesma Blesav je snimljena u saradnji s muzičarima: Kenan Mačković (klavijature), Zlatko Karahodžić (bas), Adi Avdić (bubnjevi), Dino Šukalo (gitare), i gudačkim kvartetom u sastavu Ivana Đurić, Anela Dervišević, Ivan Vanja Radoja i Sanja Manov. Tonski snimatelji bili su Alan Omerović i Eric Bajramović, dok je miks i mastering albuma povjeren Ericu Bajramoviću.

Video za single Blesav, koji možete pogledati i poslušati na linku koji slijedi, djelo je ekipe u sastavu: Ervin Golubović, Emina Memija i Admir Jusić.

Esma Numanović rođena je 1992. godine u Nürnbergu u Njemačkoj, u porodici porijeklom iz Zvornika. Još u djetinjstvu, provedenom u Živinicama i Sarajevu zaljubljuje u muziku i vlastiti muzički put gradi pjevajući covere svojih omiljenih pjesama.

Solo karijeru otpočinje 2019. godine sa pjesmom Mrvice sunca. Živi i radi u Sarajevu.   

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije