Jenkinsova dobitnica nagrade "Mostar Peace Connection"

Radiosarajevo.ba
Jenkinsova dobitnica nagrade "Mostar Peace Connection"

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar tradicionalnu nagradu "Mostar peace connection" za ovu godinu dodijelio je Saneli Diani Jenkins.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Sanela je svoj život posvetila pomaganju BiH i izgradnji dugotrajnoga mira kroz svoju fondaciju "Sanela Diana Jenkins za BiH (u sjećanju na Irnisa Ćatića)".

Naime, putem te fondacije su osigurani medicinski aparati za bolnice u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, te značajna pomoć povratnicima, bolesnicima, djeci i starcima, piše Fena.

Sanela je rođena u Sarajevu, a početkom rata otišla je u London, gdje je dobila diplomu iz informatičke oblasti. Na završnoj godini City Universityja, osnovala je D-Sol System Limited, tvrtku čija je osnovna djelatnost u polju financija s posebnim fokusom na investiranje u kompanije u kriznim situacijama.

Početkom 2003. godine osnovala je fondaciju "Irnis Ćatić" sa sjedištem u Sarajevu, u spomen na brata koji je 1995. godine izgubio život u 21. godini života u borbi za slobodu BiH.

Fondacija, koja je nedavno promijenila ime u "Sanela Jenkins za BiH (u spomen na Irnisa Ćatića)" ima za cilj pomoć bolesnoj djeci BiH, bolnicama, ugroženim i siromašnim kategorijama stanovništva, povratnicima, izbjeglicama, školama te ostalim obrazovnim institucijama. Također, Fondacija je instrument preko kojeg se pruža sveukupna pomoć sirotištima te SOS dječjim selima, a poseban dio sredstava izdvaja se za projekte čišćenja bosanskih jezera i riječnih slivova te zagađenih područja.

Ranije ove godine nagrada "Mostar peace connection" dodijeljena je i lideru rock grupe "U2" Bonu Voxu jer je zbog svog ličnog i angažmana svjetski poznatih prijatelja, značajno doprinio realizaciji ideje o Bosni i Hercegovini u kojoj će se svi narodi i građani osjećati slobodno i ravnopravno.

Raniji dobitnici nagrade Centra za mir i multietničku suradnju su Vaclav Havel, Alojz Mock, Nelson Mandela i dr.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije