Banja Luka / Izetbegović: ANP mora biti poslat u Brisel, vlast se mora formirati

01. 11. 2019. u 10:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u političkom magazinu Pečat RTRS-a da Bosna i Hercegovina neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i RS.
 
„U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO - neće se ići u NATO“, rekao je Izetbegović.

Nema članstva bez konsenzusa

Međutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

„Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa Čovićem i Dodikom potpisao 5. augusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe - da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati“, istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Vijeća ministara BiH, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

„Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takođe, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Јa ne znam šta će biti za 10 godina...“, istakao je on.

Bez koalicije sa PDP i SDS

 Izetbegović je poručio da Vijeće ministara BiH neće biti formirano bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske.

Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

„Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih“, rekao je on.

Kada je riječ o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština RS, Izetbegović smatra da je NSRS donijela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

„Građani RS imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta“, naveo je on.

Lider SDA je pojasnio zašto RS ne naziva punim imenom, već "entitet RS".

"Ne volim da se dio BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu", rekao je Izetbegović u Pečatu.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA