Ivo Komšić: Dodik i Čović ruše BiH, nemojte da se uzdamo u međunarodnu zajednicu!

Radiosarajevo.ba
Ivo Komšić: Dodik i Čović ruše BiH, nemojte da se uzdamo u međunarodnu zajednicu!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ivo Komšić

Prof. dr. Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, učesnik pregovora u Daytonu i bivši gradonačelnik Sarajeva upozorio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je na sceni poznata politika razaranja naše države, te da je vrijeme za ozbiljne reakcije. Posebno nakon jučerašnjeg napada člana Predsjedništva Bosne i Hercegovne Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i to zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine u reguliranju pitanja državne imovine. 

"Mislim da mi konačno u Bosni i Hercegovini moramo osmisliti neku autentičnu politiku, inače, uzdajući se puno u međunarodnu zajednicu - bojim se da ćemo ponovo izgubiti", kaže Komšić za Radiosarajevo.ba. 

Razgovarao: Faruk Vele 

Podsjetimo, predstavnici bh. entiteta RS u državnim institucijama odlučili su se praktično na bojkot aktivnosti državnih institucija, odnosno da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovne, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, što je izazvalo brojne reakcije. 

Karadžićeva RS je likvidirana

Radiosarajevo.ba: Profesore Komšić, prof. dr. Kasim Trnka kaže da ovo što rade politički faktori iz entiteta RS ima obilježja državnog udara, prof. dr. Nurko Pobrić traži reakciju pravosuđa. Kako biste Vi nazvali ono što upravo gledamo na političkoj sceni?

Komšić: To je kontinuitet te politike koju je u RS-u preuzeo Milorad Dodik od kad je došao tamo na značajne funkcije. Zanimljivo je da je on daytonsku RS, koja je, dakle, legalizirana u Daytonu i kojoj je dat ustavni okvir sa Ustavom Bosne i Hercegovine, vratio na pozicije Karadžićeve RS.

Profesor Kasim Trnka: Ovo je državni udar!

Mora se znati da je Karadžićeva RS likvidirana u Daytonu. Ona poslije Daytonskog sporazuma uopće ne postoji. Uvjet da uopće krenu daytonski pregovori bio je da se ukloni Radovan Karadžić sa svojih pozicija koje je imao kao predsjednik RS-a, da se ukloni iz srpske politike u Bosni i Hercegovini. Jer daytonski pregovori ne bi počeli bez toga. To je bio uvjet da se uopće krene u pregovore, jer se znalo da se sa Kradažićevom politikom ne može uspostaviti mir u Bosni i Hercegovini. 

I to je Slobodan Milošević prihvatio, jer je on, između ostalog, vodio sve pregovore u Daytonu. Postojala je tamo delegacija RS-a, ali on nju nije pitao nizašto, on je potpuno samostalno vodio te pregovore. Ono kako je daytonska RS postavljena u Ustavu Bosne i Hercegovine, to je on prihvatio. To je bilo jasno, da od Kradažićeve RS više nema ništa. 

Treba se prisjetiti šta je pisalo u Ustavu Karadžićeve RS - da je to država srpskog naroda! Sve drugo je izvedeno iz osnovnog stava takvog akta. To sve je poništeno Daytonskim sporazumom. RS je jedan entitet u okviru Bosne i Hercegovine i sve dalje određeno je  Ustavom države. 

Ovo što sad Dodik radi predstavlja kontinuitet te politike i pokušaj da se vrati RS na pozicije Karadžićeve RS, da se ospori postojanje Bosne i Hercegovine, da se ona dovodi u pitanje, da joj se onemogućava razvoj. To nije ništa iznenađujuće... 

Radiosarajevo.ba: Ali, stiče se utisak da ovakva jedna politika prolazi. Kako vidite stav međunarodne zajednice? 

Komšić: Za mene je upravo iznenađujuće da međunarodna zajednica koja je garant Daytonskog sporazuma sve to trpi tolike godine i sve to promatra sa nekim nebeskim mirom, kao da se ništa ne zbiva, a zapravo Bosna i Hercegovina stagnira! 

Do sada smo davno mogli otvoriti ući u NATO. Međutim, to je sve zaustavljeno. Sad se postavlja pitanje koji je interes međunarodne zajednice ovdje, šta je interes i koja je uloga Vijeća za implementaciju mira (PIC) i pogotovo je to pitanje  za američku administraciju. 

Daytonski sporazum je njihovo djelo. Na 20. godišnjicu obilježavanja Sporazuma bio sam na velikoj konferenciji u Daytonu koja je trajala pet dana. Svi živi akteri pregovora bili su tada, uključujući i predsjednika Billa Clintona. I svi su tvrdili da je to najveći uspjeh američke diplomacije od Drugog svjetskog rata. Meni je čudo da oni to trpe, da im tako neko ugrožava sporazum s kojim se oni toliko ponose. 

Radiosarajevo.ba: Šta je cilj ovakve politike? Ni prilike u regionu nisu dobre... 

Komšić: Cilj je vrlo jasan! A to je demontaža Bosne i Hercegovine. Ono što se nije uspjelo u ratu, želi se potići u miru. Dodik i Dragan Čović veoma dobro koordiniraju svoje postupke. Čović se ponaša kao da je ministar vanjskih poslova naše države!? Niko živ ne zna šta on to pregovara i s kim pregovara u svijetu.

Pobrić: Podrivanje ustavnog poretka je krivično djelo

Ponekad ga neko uhvati u laži, kad plasira stvari iz svoje glave, pa onda tvrdi da su to njegovi sugovornici rekli. Potpuno je netransparentna njegova međunarodna djelatnost. Mi nemamo nikakvih drugih svjedoka, on putuje sam po svijetu.  Kako on predstavlja Bosnu i Hercegovinu to je veliko pitanje. Šta on uopće želi, šta ima pregovarati. Uobičajeno je da po svijetu idu parlamentarci, ali oni putuju u delegacijama. On vodi svoju politiku. 

To je koordinirano s Dodikovom politikom razaranja Bosne i Hercegovine. Čović misli da tu može nešto ušićariti i doći nekako do trećeg entiteta zahvaljujući akcijama koje vodi Dodik. 

To je službena politika hrvatska iz devedesetih - ako Srbi uzmu svoj dio, mi moramo uzeti svoj do Bosne i Hercegovine, i tu se ništa nije promijenio

Radiosarajevo.ba: Dakle, gledamo reprizu dogovora Boban-Karadžić? 

Komšić: To je kontinuitet politike, i jedne i druge. Politika Tuđman-Milošević, Boban – Karadžić, Čović-Dodik... 

Radiosarajevo.ba: Kakva je uloga velikih sila u cijeloj priči? Konkretno, Rusije? 

Komšić: Sigurno je da velike sile imaju pretenzije ovdje, da se ponovo sudaraju na prostoru Balkana. Svakako da će svaka od njih, s jedne strane NATO, a druge strane Rusija (bez Varašavskog parka, ali kao moćna država u svijetu) htjeti ovdje ostvariti svoju dominaciju i prevlast. 

To nije ništa novo za nas. Mi smo pod tim pritiskom godinama i decenijima živjeli u bivšem sistemu. To nije problem. Ovdje je problem da se Dragan Čović kao eksponent vladajuće hrvatske politike, ne samo one iz Bosne i Hercegovine, već i vladajuće politike iz Hrvatske. Dakle, da on provodi politiku dominaciju Rusije na Balkanu, a Hrvatska, koja stoji iza njega, je članica EU i NATO-a. EU je uvela sankcije Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini. Jedini čovjek na prostoru Evrope koji to krši jeste Čović. 

Nema reakcija od premijera Andreja Plenkovića, Europske unije, Hrvatske, što začuđuje. Mi se moramo zamisliti nad tim...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije