Ivica Osim dobiva ulicu u Grazu: Švabu u Austriji ne zaboravljaju

Radiosarajevo.ba
Ivica Osim dobiva ulicu u Grazu: Švabu u Austriji ne zaboravljaju

Najšira ulica u Grazu nazvana je po Franzu Conradu von Hötzendorfu. On je bio oficir i jedan od vojnih čelnika u austrougarskoj vojsci. Donio je brojne katastrofalne odluke i doveo austrijsku vojsku do uništenja na početku Prvog svjetskog rata. Ulica je duga 2240 metara, a stanovnici Graza nadaju se kako će u budućnosti nositi drugo ime. 

Naime, prema pisanju austrijskih medija u Grazu je pokrenuta peticija da se ulica Franza Conrada von Hötzendorfa preimenuje u ulicu Ivice Osima zbog svega što je on uradio za taj grad. 

"Svi oni koji imaju bar malo poštovanja prema najvećem fudbalskom treneru koji je radio u Grazu složit će se u jednom: Stadion u Grazu trebao je nositi ime Ivice Osima. Nažalost stadion već nosi sponzorsko ime, pa smo došli na ideju da Ivica Osim dobije ulicu", stoji u saopćenju pokretača peticije. 

Sturm iz Graza najveće uspjehe ostvario je upravo dok je na klupi sjedio legendarni Ivica Osim. Ekipa iz Graza u tom je periodu osvojila dva prvenstva, tri Kupa Austrije, tri Superkupa Austrije, a u Ligi prvaka su igrali tri puta. 

U sezoni 2000./2001. Osim je vodio Sturm do druge grupne faze, odnosno među 16 najboljih u Evropi. Njegov Sturm bio je prvi u grupi s Glasgow Rangersima, Monacom i Galatasarayem. U drugoj grupnoj fazi završili su kao trećeplasirani u grupi s Valencijom, Manchester Unitedom i Panathinaikosom. Zelene iz Atine savladali su dva puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije