Ivan Hrkaš: Suck It...Lick It...

Radiosarajevo.ba
Ivan Hrkaš: Suck It...Lick It...

Ivan Hrkaš je grafički dizajner i asistent na predmetu fotografija na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu. Trenutno završava svoj magistarski rad, a ono čime se u svojoj umjetnosti bavi kreće se u domenu multimedije – između grafičkog dizajna, fotografije i instalacije.

Najrecentniji projekat ovog umjetnika bit će izložen javnosti od petka, 2. oktobra u galeriji Duplex/10m2. U pitanju je rad pod naslovom Suck It...Lick It.


Radio Sarajevo: Mozes li nam generalno opisati ono što je u tvojim radovima predmet tvoga interesovanja i inspiracija?

Ivan: Uglavnom je moj rad do sada bio vezan za izvjesno ispitivanje sebe samog, preispitivanje ličnih emocija i istovremeno provociranje emocija drugih ljudi. Dakle u pitanju su radovi vezani, direktno ili indirektno, za neki vlastiti, unutarnji svijet.

Radio Sarajevo: Koncept projekta Suck It...Lick It?
Ivan: Manipulacija, odnosno korištenje svakodnevnih predmeta, u ovom slučaju gumenih bombona, koji mogu imati višestruko i višeslojno značenje, ovisno o tome u koju su svrhu upotrebljeni. Rad govori i o tome kako banalne stvari nose i različite konotacije, u ovom slučaju seksualne.

Radio Sarajevo: Dakle sredstvo kojim se ovoga puta služiš u svome radu su gumene bombone, preciznije gumeni medvjedići. Možeš li objasniti?
Ivan: Uvijek nastojim naći medij kojim najbolje mogu izraziti ideju. Krenuo sam zapravo od igre riječima i manipulacije slenga u svrhu izražavanja seksualnih emocija. U ovom slučaju gumene bombone imaju jasnu vezu sa naslovom, Suck It...Lick It, obzirom na način njihove konzumacije. Iz toga proizilazi i njihova direktna relacija sa čitavim konceptom i realizacijom ideje. Zahvaljujući Samshopu i Harisu Pekmezu omogućeno mi je i da realizujem rad. Naime, oni su donirali Haribo bombone.

Radio Sarajevo: A ideja je?
Ivan: Htio sam da na izvjestan način napravim nešto zabavno što će biti artikulirano kroz uključivanje čula kojima se svakodnevno koristimo pri konzumiranju stvarnosti. Ideja se vezuje za vječito traganje sviju nas za ljubavlju, čija je fizička manifestacija sex. Danas je, ipak, sex postao užitak koji je sam sebi svrha, a emocije su izgubile na značaju. Ovdje se dakle radi o određenoj analizi maskonzumacije ljubavi, odnosno sexa, jer se sada o ovim stvarima govori i doživljava ih se potpuno odvojeno. Pri tome, sex prestaje biti intima a postaje potrošna roba.

Otuda i naslov Suck It...Lick It, koji je zapravo dio nekog sex slenga, a koji u ovom slučaju ima dvosmisleno značenje. Gumene bombone su nešto što u popularnoj kulturi nosi predznak čednosti, a upotrebljene u ovom kontekstu simboliziraju tu "čistu" ljubav stavljenu nasuprot današnje brutalne konzumacije sexa.

Radio Sarajevo: I za kraj, od čega se rad ovoga puta sastoji?
Ivan: Rad čine dvije instalacije i dva video rada, kao i performans koji se vezuje za posjetioce. To je još jedan segment onoga što pokušavam reći svojom umjetnošću, da ona u jednom momentu postaje dio promatrača i obrnuto. Ovaj rad se naročito vezuje za ideju konzumacije kao takve, tako da se zamisao projekta zapravo nastavlja i u širem kontekstu, u odnosu promatrač/konzument – djelo/predmet konzumacije.


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije