Divna inicijativa / Italija: Upućen poziv za prikupljanje slika i tekstova o Jovanu Divjaku

20. 04. 2021. u 11:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 197

Jovan Divjak, legendarni general Armije Republike BiH, bio je i ostao simbol odbrane Sarajeva i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva.

Još dugo će se pamtiti i mnogi prisjećati generalovih izjava, patriotizma, snage i ljubavi prema državi, prema svakome od nas. 

U čast generalu, da ostane još jedan pisani trag i slika ko je on bio,  Ambasada Italije je, uz OBCT, pokrenula inicijativu da se na jednom mjestu prikupe zapisi, fotografije, razmišljanja i objave u knjizi. 

Upućen je poziv svima onima koji su poznavali Jovana Divjaka da podijele misao i bilo kakve fotografije na stranici www.balcanicaucaso.org.

Namjera je objaviti "Knjigu oproštaja" koja bi bila dostupna online, kako bi se nastavio poticaj u kreiranju dobrih odnosa koje je Divjak i gradio sa Italijom.

Na stranici su se već nanizale mnoge divne i emotivne priče, ali i fotografije generala, vjerovatno jedinog u historiji koji će ostati znan i slavan po izjavi "Ne pucaj!".

Podsjećamo, Divjak je preminuo je 8. aprila u Sarajevu u 84. godini. 

Sahranjen je 13. aprila na sarajevskom groblju Bare, uz zvuke pjesme Bella Ciao i vojne počasti.

Uprkos pandemiji stotine građana prisustvovalo je njegovoj sahrani - oni su poznavali Jovana kao čovjeka, humanistu, nekoga ko nije razumjeo podjele i koji je cijeli život posvetio obrazovanju mladih.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)