Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

0
Radiosarajevo.ba
Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Merima Lepić-Redžepović u predstavi "Konačari" glumi lik Sanje

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u četvrtak 12. septembra 2024. godine, premijeno će biti prikazana praizvedba predstave "Konačari" po djelu Nenada Veličkovića, a u režiji Marka Misirače.

Za portal Radiosarajevo.ba, govorila je Merima Lepić- Redžepović koja igra lik Sanje.

"Konačari" kao djelo pisano u ratnom Sarajevu, kroz humorističan način približava tadašnju stvarnost današnjoj, te u svako u svom stilu, likovi imaju svoja promišljanja, snove i želje.

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Radiosarajevo.ba: U predstavi igrate ulogu Sanje koja je tijekom radnje teksta trudna, a "Konačari" završavaju njenim porođajem. Možete li nam reći više o ulozi, te izazovima uloge tokom pripreme adaptacije?

Lepić-Redžepović: Igram lik Sanje. Sanja je jedna jaka i samosvjesna žena koja čak niti u ratnim spoticanjima ne odustaje od optimizma. Borbena je i hrabra.

Predstavljen premijerni repertoar NPS: Sezona donosi pregršt noviteta

Predstavljen premijerni repertoar NPS: Sezona donosi pregršt noviteta

Kao glumica, uvijek pokušavam shvatiti zašto su replike koje govorim važne danas. Kako to što ja radim trenutno na sceni korespondira sa vremenom u kojem živim. Smatram da je važno da glumac sa scene progovara o važnim temama i i da se zapita zašto je klasik poput "Konačara" važan baš danas i ovdje.

Naša umjetnost jeste na neki način efemerna, ali nije zabavljačka. Ne dajemo rješenja ali ukazujemo i upučujemo na sve iščašenosti društva koje nas obuzimaju u ovom vremenu nevremena.

Moja je privilegija da sa scene progovaram o tome, ovaj put kroz lik Sanje.

Radiosarajevo.ba: Kako je bilo raditi na predstavi, koji su izazovi, te koliko je teško bilo iz današnje perspektive pokazati pravi duh "Konačara" čija se radnja odvija u ratnom Sarajevu?

Bilo je zadovoljstvo raditi sa rediteljem kakav je Marko Misirača, koji je veliki zaljubljenik tetara i koji je svoje obuzimanje ovim romanom uspio vrlo dosljedno prenijeti na ansambl.

Jako cijenim to što mi je ukazao povjerenje na način da mi jasno ukaže na to zašto baš ja igram Sanju.To glumca dodatno inspiriše. Jos na školi radila sam neke dijelove "Konačara" na svojim ispitima govora, tako da mi bliskost tog teksta nije bila strana.

Ali čitanje koje smo mi postavili kao današnju verziju je bilo dodatno izazovno.

Cio ansambl na sceni koji treba skupa da diše priču i da ju živi je jedna dodatna stepenica u sprovođenju ideje.

Mislim da smo uspjeli u tome. Inspiracije na probama nije nedostajalo.

Lično me uvijek inspirišu partneri na sceni što je bilo i ovaj put. Nadam se da je ovo tek početak oživljavanja domaćih tekstova i isticanje domaćih pisaca.

Jer ako jedno vrijeme iznova vapi za klasicima, jasno nam je u kojem vremenu živimo.

U predstavi igraju: Sara Seksan, Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Merima Lepić Redžepović, Edhem Husić, Semir Krivić i Emina Muftić.

"Ono što posebno izdvaja ovu priču jeste nastojanje da se kroz čuvanje Muzeja koji baštini istoriju multikulturalnosti jednog grada i sredine, sačuva i istorija naroda koji su tu živjeli i žive, bogatstvo onoga što je Bosna bila i što bi, nadam se, mogla ponovo da bude. Radeći ovu predstavu, poigravajući se formom scenskog dnevnika i radio drame, trudili smo se da sačuvamo toplinu i duhovitost koju nose Veličkovićevi karakteri, da zlo rata bude zapravo samo 'okvir' u kome se iskazuju raznorodne i složene ljudske sudbine", izjavio je reditelj predstave Marko Misirača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije