In memoriam: Omer Pobrić

Radiosarajevo.ba
In memoriam: Omer Pobrić

Omer Pobrić

Istaknuti bh. muzičar i osnivač Instituta sevdaha Omer Pobrić preminuo je u srijedu navečer, a prema neslužbenim informacijama, smrt je nastupila od posljedica srčanog udara tokom vožnje na relaciji Sarajevo-Visoko.

Kako prenosi FTV, oko 19 sati, operativni centar MUP-a KS-a telefonon je obavješten da se na autoputu u Jošanici putničko vozilo kreće nepravilnom putanjom. Na mjestu događaja policijaci su zatekli putničko vozilo koje je udarilo u zaštitnu ogradu mosta u Jošanici, a u vozilu se nalazio vozač bez svijesti. Doktor hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt vozača. Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o Omeru Pobriću, čije je tijelo po naređenju dežurne kantonalne tužiteljice prevezeno u prosekturu Bare radi obdukcije, nakon čega će biti poznat tačan uzrok smrt.

Omer Pobrić rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine. Ljubav prema muzici naslijedio od majke Zlate i brata Rušte, napisao je u svojoj biografiji. Već od 1968. godine učestvuje u orkestru Ismeta Alajbegovića Šerbe na Festivalu Ildža, a nekoliko godina je bio i selektor festivala za Jugoslaviju.

Godine 2003. osnovao je Institut sevdaha koji je ujedno i organizator Festivala sevdalinke.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije