In Memoriam: Mehmed Zaimović, slikar i akademik

Radiosarajevo.ba
In Memoriam: Mehmed Zaimović, slikar i akademik

Mehmed Zaimović, istaknuti bh. slikar i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH preminuo je u petak 30. septembra. 

Zaimović se bavio slikarstvom, crtežom, grafikom i likovnom opremom knjiga. Djela mu se nalaze po brojnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u BiH i inostranstvu.

Rođen je 1938. u Tuzli, a Školu za primijenjenu umjetnost završava u Sarajevu.    Član Udruženja likovnih umjetnika BiH postao je 1964. godine, a od 1967. i član jugoslovenske Grupe 69 iz Ljubljane te član Accademie Italia del'arte e del lavoro u Parmi od 1979. Za predsjednika ULUBiH biran je 1986. i 1996. godine.
       
Imao je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Sarajevo, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Split, Novi Sad, Budva, Maribor, Mostar, Tuzla, Pariz, Beč, Bergamo, Keln, Bon, Istanbul, Modena, Prag, Sčečin, Rabat, Kazablanka, Doha, itd.
       
Učestvovao je na više od 500 kolektivnih i grupnih izložbi. Izlagao je na mnogim međunarodnim likovnim manifestacijama (bijenalima i trijenalima evropske i svjetske umjetnosti), na reprezentativnim izložbama bh. i ex-yu umjetnosti u mnogim zemljama svijeta: Pariz, London, New Delhi, Aleksandrija, Kairo, Beč, Madrid, Tokio, Keln, Rim, Milano, Venecija, Oslo, Montevideo, Brisel, Firenca, Santiago de Čile, Njujork, Tunis, Nica, Rabat, Krakov, Dižon, Atina, Kuvajt, itd.
       
Dobitnik je preko 30 nagrada i priznanja za svoj rad. 2002. je štampana i monografija Zaimović koja tretira period od 40 godina autorovog rada.
       
O njegovom djelu pisali su mnogi autori u knjigama, enciklopedijama, časopisima, stručnim publikacijama i dnevnoj štampi, a djela mu se nalaze u mnogim muzejima, galerijama, javnim objektima i privatnim kolekcijama u BiH  i inostranstvu. Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 2002., a za redovnog 2008. godine.

Također, Mehmed Zamović bio je i otac tragično preminulog Karima Zaimovića, publiciste i hroničara stripa.   

Kulturni život BiH bit će siromašniji nakon odlaska ovog velikog umjetnika. Komemorativna sjednica povodom njegove smrti održat će se u amfiteatru ANUBiH u utorak 4. oktobra u 11:00 sati, a dženaza istoga dana na groblju Bare u 14:30.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije