In memoriam: Dušan Jakšić (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
In memoriam: Dušan Jakšić (VIDEO)

Foto: Dušan Jakšić

Pjevač i glumac Dušan Jakšić preminuo je 17. decembar u 83. godini. Proslavio se pjesmama Beograde, Beograde i Sve moje jeseni su tužne. Glumio je u Beogradskom dramskom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu Beograd.

Jakšić je rođen 5. juna 1927. godine u Karlovcu u Hrvatskoj, a po završetku Drugog svjetskog rata preselio se u Beograd, kako bi se bavio glumom.

Umjetnički život Dušana Jakšića, koji je nedavno slavio 60 godina umjetničkog rada, imao je više pravaca i djelatnosti. Jakšić je bio dramski umjetnik, pjevač, kompozitor, recitator i scensko-muzički izvođač.

Posvećenost teatru i muzici

Prvobitno je bio angažovan u Novom Sadu, a zatim u Beogradskom dramskom pozorištu. Pjesma Sve moje jeseni su tužne Žarka Petrovića postigla je veliki uspjeh, pa je Jakšić postao zvijezda bivše Jugoslavije.

Dugo je bio redovni gost Opatijskog festivala. Trag je ostavio pjesmom More, more Miroslava Biroa (1958.), da bi prvu pobjedu ostvario 1959. godine, također sa Biroovom pesmom Mirno teku rijeke, a zajedno sa Vice Vukovim.

Sljedeći put pobjedio je u Opatiji 1961. godine vlastitom pjesmom Julijana za koju je dobio tri nagrade, a zatim je 1964. sličan uspjeh ostvario na Beogradskom proleću kompozicijom Čerge, napisanom na stihove Dragoljuba Despotovića.

Među Jakšićevim hitovima iz šezdesetih godina je i pjesma Otišla si sa lastama.

Iako je njegova pjevačka karijera dobila primat nad njegovom zvaničnom profesijom, glumom, on je snimio desetak filmova i više televizijskih drama i komedija.

Kao glumac, radio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gdje je još kao student prvi put nastupao, u Beogradskom dramskom pozorištu i Narodnom pozorištu gdje je godinama bio prvak i gdje je i penzionisan.

Prvo njegovo pojavljivanje na filmu bilo je u Roju (1966.), a značajniju ulogu ostvario je u Građanima sela Luga (1972.). Pojavio se, također, u jednoj od epizoda Pozorišta u kući (1975.). Posljednje pojavljivanje Dušana Jakšića na filmu bilo je u Zvezdama ljubavi (2005.).

http://www.youtube.com/watch?v=NxcXOhz03To


rts/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije