In memoriam: Dražen Ričl

Radiosarajevo.ba
In memoriam: Dražen Ričl

Dražen Ričl, nadimkom Zijo ili Para, rođen je 12. marta 1962. godine. Dijete Sarajeva, gdje je osim po nevjerovatnoj karizmi i smislu za humor bio i glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača Novog primitivizma, gitarista nekoliko sarajevskih novotalasnih čuda i frontmen i jedan od pokretača grupe Crvena jabuka.

Neke zvijezde se ugase prije nego zasjaju punim sjajem. Dražen Ričl je bio zvijezda u usponu od koje se tek očekivalo da zasja punim sjajem ali se iznenada ugasila, nakon teške saobraćajne nesreće, 18. septembra 1986. godine na putu za Mostar, kod Jablanice. Fićo u kom su bili Zijo, basista Aljoša Buha i ritam gitarista Zlatko Arslanagić je udario u kamion. Aljoša Buha je preminuo na licu mesta, a Dražen Ričl je prebačen u Beograd, na Vojno-medicinsku akademiju. Bio je u komi sve do 1. oktobra 1986, kada je zauvijek otišao.

Iza sebe je ostavio malo ali i mnogo. Ostale su anegdote, šale, doživljaji, muzika, stihovi, a zauvijek će ostati i stih iz pjesme Elvisa J. Kurtovića i Meteora “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”, kako je bio i najavljivan na koncertima ove grupe.

http://www.youtube.com/watch?v=IKbFLXWrhus

sarajevo.co.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije