In Memoriam: Ante Hrkač, lutkar Pozorišta mladih u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
In Memoriam: Ante Hrkač, lutkar Pozorišta mladih u Sarajevu


Povodom smrti dugogodišnjeg djelatnika Pozorišta mladih, lutkara Ante Hrkača koji je svoj zanat prenosio na brojne generacije, Pozorište mladih nam je poslalo sljedeći tekst, kojeg u cijelosti objavljujemo



Za kim danas žaluju lutke?


Piše: Aida Pilav, Pozorište mladih

Ko je skriveni čudotvorac koji u najsakralnijoj dimenziji teatra, lutkarstvu, pristaje uvijek iznova posuđivati svaki damar svog duha svetosti lutke – predmetnosti koja postoji u vječitoj utopijskoj čežnji za životom. Taj skriveni mudrac, čudak je koji posjeduje nemjerljivo više duha od ostatka čovječanstva, jer je spreman nesebično ga dati lutki, on je alihemičar teatra kojeg zovemo Lutkar. Zvati se Lutkarom znači biti osvjedočena zakulisna životna energija koja daje sreću, bol, korak, pogled, snove, nadanja – priliku za život biću lutke koja postoji samo u koegzistenciji sa Lutkarom. Pravi Lutkari postoje samo u koegzistenciji sa lutkom – i za jedno i za drugo, život mimo ove koegzistencije je nepotpun poput besmisla. Lutkar, u punom značenju ove velike riječi, bio je naš Ante Hrkač.

Više od trideset godina svog života na sceni Pozorišta mladih Sarajevo živio je sa nebrojenim lutkama, proživljavao njihove sudbine, dao im priliku za život, učio nas i oduševljavao svojom maestralnom vještinom i posvećenošću posudbe života tim velikim i malim herojima koje zovemo lutkama. Gledajući živote njegovih lutki, vjerovali smo da svaki predmet ima dušu. Pozorište mladih Sarajevo, cjelokupna lutkarski teatar u BiH, ali i puno dalje i šire od naše države izgubili su Lutkara. Ponosni smo što smo bili u njegovoj blizini i što smo mogli učiti od njega kako se nesebično daje, ne tražeći ništa zauzvrat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije