Ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens i njegovi 'Vučko&raja' na prvom Pop-Up! Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens i njegovi 'Vučko&raja' na prvom Pop-Up! Sarajevo

Poznati  hrvatski freelance ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens obogatit će svojom izložbom Vučko & raja otvaranje prvog Pop-Up! Sarajeva s početkom u 19 sati u prostoriji Galerije Akademije likovnih umjetnosti.


Pop-Up! Sarajevo jeste regionalni, kreativni vikend događaj koji organiziraju studenti dizajna Akademije likovnih umjetnosti. 

Događaj traje 3 dana, odvija se od 3. do 5. decembra a njegova tema je ilustracija. 

Sastoji se iz jutarnjih predavanja, popodnevnih radionica i večernjih dešavanja poput Pecha-kuche, partya i izložbe predavača i rezultata radionica. 

Predavanja će se odvijati u jutarnjim satima u sali Kriteriona, i to je vrijeme kada će predavači pričati o svom radu i karijeri, te podijeliti iskustva i tajne zanata. Predavanja su otvorena za sve zainteresirane. Radionice će se odvijati u poslijepodnevnim satima i održavat će se za manje grupe studenata. Izložbe će biti upriličene u večernjim satima u sklopu kojih će biti predstavljeni radovi predavača, a zadnju večer bit će upriličena izložba radova s radionica.

Vedran Klemens, freelance ilustrator i grafički dizajner sa stalnom adresom u Zagrebu, magistrirao je slikanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i grafički dizajn na Arhitektonskom fakultetu – škola dizajna, također u Zagrebu. Radio je kao ilustrator naslovnica za poznatu izdavačku kuću „Fraktura“, kao i na poziciji Art Direktora u agenciji „Grey Worldwide Zagreb“.  Njegove ilustracije su tematski šarolike a često radi i vektor art.

Obavili smo i intervju s Vedranom, kako bi nam približio svoju izložbu i odao pokoju tajnu svoga rada!

Kao prvo bismo se zahvalili za odaziv na POP-UP! Sarajevo. Negdje smo načuli da više volite toplo vrijeme, a da ste zimi posvećeniji radu, da su kiša i što lošije vrijeme za vas bolji uvjeti za rad. Toga nam u hladnom sarajevskom decembru neće nedostajati, te se nadamo produktivnom vikendu!  Da li prvi put izlažete svoje radove u Sarajevu? I da li ste se spremili za ulogu predavača i vođe radionice u toku POP-UP! Sarajeva?

Klemens: Hvala i vama što ste me pozvali. Dok god je snijega, kiše i groznog vremena pa nemaš kud nego da sjedneš kući i crtaš, dotle će biti dizajnera i ilustratora. Zato ih u Sarajevu nikad neće zafaliti. 

Prvi put izlažem u Sarajevu i jako sam sretan zbog toga. Ovdje sam odrastao i doživio većinu svojih prvih iskustava u životu: crtanja, slikanja, druženja, zaljubljivanja... Bio sam učenik drugog razreda škole primjenjenih umjetnosti kad sam pred kraj rata, 1995. godine otišao iz Sarajeva. Ali se uvijek rado vraćam da namirim onog bosanca u sebi koji voli da prošeta čaršijom i prisjeti se lijepog djetinjstva.

Kao što radim većinu stvari tako ću se i za radionicu pripremiti navrat-nanos, u posljednji tren. U ovo doba godine mi je uvijek gužva s poslom i obavezama pa ne bih mogao drugačije i da hoću.

Možete li nam reći nešto više o samoj izložbi "Vučko & raja"? Zašto baš Vučko? 

Klemens: Izložba se zove Vučko & raja. To mi je jako draga serija grafika jer sam je radio za svoju dušu posljednjih nekoliko godina u rijetkim trenucima kad bih našao vremena da crtam za sebe. Inspirirana je Vučkom, on je glavni motiv izložbe.

Vučko je odigrao jako važnu ulogu u mom životu. Za vrijeme Olimpijade 1984. bio sam šestogodišnjak, potpuno opsjednut njegovim likom kojeg sam stalno crtao. On je bio posvuda, na televiziji, u izlozima i u sobama mojih vršnjaka. Čak i na ulici, gdje sam tatu stalno vukao da gledamo čovjeka u kostimu Vučka na Ferhadiji. Gledao bih ga iz prikrajka, sumnjao sam da to nije pravi Vučko, nisam bio siguran ali se nisam nikad usudio da mu priđem. Imao sam posebnu teku samo za crtanje Vučka koju sam ispunio od korica do korica. Tad sam prvi put svjesno u životu izrazio želju da se bavim nekim zanimanjem, govorio sam da ću kad narastem biti onaj čiko koji crta. Iako sam u međuvremenu poželio i svašta drugo na kraju sam zaista završio radeći ono što sam prvi put poželio kao dijete i zbog toga se osjećam jako sretnim.

Izložba je stoga posveta liku zbog kojeg sam počeo crtati. Grafike prikazuju izmišljene crtice iz Vučkovog života u osamdesetima, tokom rata i danas kad je malo grohnuo. Pojavljuju se uz njega i neki drugi od mnoštva likova koje sam upijao i crtao kao dijete. To je bosanski lonac pop kulture osamdesetih: od Batmana i Tita do Zagija i Štrumfete. Neke slike su jednostavne a neke imaju kompleksniju poruku. Uglavnom su duhovite, a poneka je i ozbiljna. Crtao sam ih uglavnom da bih nasmijao promatrača, ali ponekad i da izazovem ugodnu nostalgiju ili prenesem poruku protiv rata i nacionalizma koji su mi grubo prekinuli djetinjstvo.



Šta nas očekuje na izložbi, koju ste tehniku koristili u izvedbi radova, a koju tehniku inače preferirate?

Klemens: Grafike su ručno otisnute u sitotisku, ali su nastale na kompjuteru. Bavim se digitalnim crtanjem i slikanjem otkako sam kupio svoj prvi kompjuter 1999. godine. Paralelno sam crtao i slikao u manje-više svim tradicionalnim medijima dok prije pet godina nisam odlučio u potpunosti raditi samo digitalno. Nije to bila laka odluka, bio sam tužan kad sam maknuo štafelaj iz radne sobe. Ali nakon godina crtanja i slikanja, isprobavanja svih tehnika koje bi mi došle pod ruku, osjetio sam da mi je potreban fokus. Pa sam se odlučio za medij u kojem se najbolje osjećam. Layeri i Undo su mi dali hrabrost koju nisam imao u tradicionalnim medijima tako da sam najsigurniji kad sjednem za kompjuter, upalim Photoshop i uzmem digitalnu olovku u ruke.

Ta odluka je bila dijelom i ekonomska. Digitalno crtanje je brže, pruža ogroman broj varijacija tehnike i trošak proizvodnje je manji. Zato je postalo standard u industrijama u kojima sam radio. Ilustracija, dizajn, advertising i umjetnost nisu više zamislivi bez digitalnih tehnika.



Održat ćete i radionicu u toku POP-UP! Sarajeva. Da li biste nešto preporučili učesnicima, ili dali mali hint na to šta ih očekuje?

Klemens: Bih! Drage studentice i studenti, na radionici ćemo raditi svašta.

Prvo ću vam se predstaviti i porazgovarati s vama. Za sve vas koji želite raditi kao dizajneri, ilustratori, umjetnici ili art direktori, potrudit ću se da vam dam koji koristan savjet iz prve ruke. Moći ćete upitati što god želite, ili tražiti da vam otkrijem tajne cake.

Ponijet ću sa sobom i Wacom Cintiq, uređaj na kojem crtam, za sve one koji nisu imali priliku da ga vide i isprobaju.

Osim što ćemo razgovarati prvi dan, dobit ćete i domaći. Naime, dobit ćete upute po kojima ćete napraviti jednu digitalnu ilustraciju. Moći ćete je crtati gdje vam je volja, kod kuće ili u radionici, gdje ćete osim miša i trackapada imati priliku da koristite Wacomove Intuos uređaje.

Drugi dan ćemo opet razgovarati i održati konzultacije za ilustraciju.

Treći dan ilustracije će biti izložene prilikom zatvaranja festivala u galeriji ALU. Jedan student/ica koji najbolje razvali zadatak će kao nagradu dobiti jednu moju grafiku s izložbe. Kriterije za određivanje pobjednika ćemo dogovoriti skupa, kako se već dogovorimo da je pošteno.

Dva puta po tri sata koliko imamo na raspolaganju nije mnogo. Ali za dobar savjet ne treba puno vremena, pa ako bilo tko od nas nauči nešto korisno s radionice bit će dobro da smo došli.

Za kraj možda neki savjet za mlade dizajnere i ilustratore? U čemu je ključ uspjeha u ovom poslu?

Klemens: Ključ uspjeha u bilo kojem poslu je banalan i nije tajna. To znaju svi uspješni ljudi koje sam dosad upoznao, slušao ili čitao u životu. Ali to neka ostane cliffhanger. Odgovor samo za sudionike radionice, sorry. :)

Program: 

- 3. XII / četvrtak u 19 sati – Izložba Vedrana Klemensa

- 4. XII / petak / 10h, Vedran Klemens - predavanje / 11h Rob Hornstra (Sochi Project) – predavanje / 12h, Bob Živković – predavanje / 13h-15h pauza / 15h -18h radionice / 20h PECHA KUCHA @ Kriterion i party

- 5. XII / subota /  10h, Srđana Modrinić – predavanje / 11h, Enis Čišić – predavanje / 12h, Niels Schrader – predavanje / 11h – 15h pauza/ 15h – 18h radionice / 20h završna izložba i zatvaranje

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije