Igor Stoimenov: Šta je nama Bijelo dugme (INTERVJU + VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Igor Stoimenov: Šta je nama Bijelo dugme (INTERVJU + VIDEO)

 


U sklopu 16. sff-a izvan takmičarske konkurencije prikazan je dugomteražni dokumentarni film Igora Stoimenova - Bjelo Dugme.

Ovaj film se bavi najznačajnijim rock bendom u istoriji popularne kulture na ovim prostorima – Bijelim dugmetom čija je sudbina nedvosmisleno povezana sa sudbinom Jugoslavije. Ono što su Bitlsi značili za svjetsku popluranu kulturu, Bijelo Dugme je značilo za istočnu Evropu, rečeno je u filmu.

Od svog nastanka 1974. godine, pa do velikog komercijalnog povratka u 21. vijeku, a sve praćeno globalnom popularnošću Gorana Bregovića, Bijelo dugme je bilo više od r’n’r benda. Sociološki, fenomenološki, kulturološki… ono predstavlja prekretnicu u istoriji popularne kulture ovih prostora. Ovaj film se kroz prizmu rock and roll-a bavi ”čupavim” vremenima zemlje koja više ne postoji, stoji u najavi filma

Iako film spada u žanr tzv. rockumentary, vizura iz koje je ispričana priča je takođe i politička i sociološka i fenomenološka…

Radne akcije, cenzura, Ustav iz 1974., smrt Josipa Broza, podobni i nepodobni umjetnici, demonstracije na Kosovu, susret Lijepe naše i Tamo daleko, droga i hapšenja, veliki koncerti, još veći filmovi, prvi nacionalistički sukobi, politički angažmani… samo su neke od tema koje su obuhvaćene

Ovo je emotivni ali i politički angažovani film u kojem se alegorijski povezuju sudbina jedne zemlje i njenog najvećeg pop art simbola., epska priča o seksu, drogi, rock and rollu, i naravno neizbježnoj politici u posljednjih 15 godina SFRJ, kaže se u najavi filma.

O Dugmetu govore značajne ličnosti koji su na bilo koji način, direktno ili indirektno, učestvovali u ovom, nesumnjivo najvećem fenomenu popularne kulture bivše Jugoslavije. Muzičari, reditelji, glumci, novinari, dizajneri, fotografi, hroničari vremena… ljudi koje do ovog trenutka zbog političkih i ideoloških barijera niko nije okupio na jednom mestu.

Narator filma je Nikola Đuričko, a u filmu učestvuju: Goran Bregović, Zoran Redžić, Milić Vukašinović, Petar Popović, Raka Marić, Saša Lošić, Nele Karajlić, Siniša Škarica, Srđan Karanović, Duško Kovačević, Zlatko Gall, Petar Janjatović…


Igor Stoimenov prilikom gostvanja na RadioSarajevu; foto radiosarajevo.ba

U razgovoru koji je snimljen u prostorijama RadioSarajeva u četvrtak 29. jula,  uoči projekcije filma, autor Igor Stoimenov govori kako priča o Dugmetu nisu samo Goran, Željko, Ipe, Vlado i Zoran. To su i polupane hotelske sobe, grupie djevojke, Siniša Škarica koji je imao hrabrosti da bude njihov prvi izdavač, Peca Popović sa svojim tekstovima u Džuboksu, kao i Raka Marić koji je obavljao prljave poslove za Bregovića. Igor naglašava da, bez obzira volimo li Dugme ili ne, moramo priznati da je njihova muzika soundtrack jednog vremena.

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/radio/igor%20stoimenov%20-%20bijelo%20dugme.mp3{/audio}


Pogledajte insert iz filma:

http://www.youtube.com/watch?v=8WkOo_jtjXA


Autora Igora Stoimenova upoznali smo kroz dokumentarni serijal Robna Kuća, a tom prilikom takođe je dao intervju za RadioSarajevo: Igor Stoimenov - autor "Robne kuće"

vesna, dino, radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije