Hamza Alić: Želim našu malu državu dostojno predstaviti u Riju

Hajrija Avdić
Hamza Alić: Želim našu malu državu dostojno predstaviti u Riju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Hamza Alić
Rođeni Srebreničanin Hamza Alić jedan je od trojice bh. bacača kugle koji nastupa na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Riju.

Pred odlazak, Alić je za Radiosarajevo. ba govorio o svojim očekivanjima, ali i podršci koju daje mladim kolegama i kolegicama u bh. timu na Olimpijadi.

Hamza se kontinuirano takmiči posljednjih 20 godina na najvećim svjetskim takmičenjima. Njegovo očekivanje od nastupa na OI Rio 2016 je plasman u finalnu seriju bacača kugle.

"Uvijek imam pozitivnu energiju. Istina, Olimpijske igre se ne mogu porediti s drugim takmičenjima. To je posebna igra i posebna očekivanja. Kompletna javnost, oči cijele BiH će biti uprte u nas. Ako budu pozitivni rezultati, ako krene, ne samo meni, nego i mojim kolegama, bit će tu daleko bolja atmosfera, više pozitivne energije", govori na početku Alić.

Ne gleda Alić samo na svoj uspjeh, kako kaže, bitno je da kao tim njih 11 predstavi BiH dostojno.

"Želim da naša mala država bude dobro predstavljena u Riju. Naravno, najviše se očekuje od Amela Tuke, ne govoreći u njegovo ime, ali želim da ponovi svoje uspjehe", govori Hamza, te ističe:

"Koliko želim da pomognem sebi, toliko želim i njima. Pošto u ovom timu imam dva konkurenta, ali ja to ne gledam tako, želim da ako meni ne ide, neka ide njima. Naravno, želim uvijek da pobijedim. Volim da se i našalim s njima tako, da bih u njima probudio jaču energiju, kako bi još bolje nastupili", poručuje Alić.

Gotovo cijeli tim je Alić gledao kako odrasta, kako ide svojom uzlaznom putanjom. 

"Oni su mi zahvalni, a ja sam zbog toga sretan i ponosan, posebno na Amela Tuku i Mesuda Pezera. Kada pogledamo atletiku unazad u tri, četiri godine, može se reći da je bila na meni, a sad je to već podijeljeno na 'više leđa'", sretan je i ponosan Alić.

U posljednjim mjesecima, pred nastup u Riju, govorilo se da Aliću ovo biti možda posljednje takmičenje pod zastavom BiH.

"U početku sezone sam najavio da razmišljam o odlasku. No, to se proširilo da ja odlazim. Još uvijek nisam donio konačnu odluku. Znate, to je uvijek težak trenutak. Bio sam dva puta u toj poziciji. Sada sam u teškoj poziciji jer imam normu za svjetsko prvenstvo, naredne godine", otkriva Alić.

Smatra da vladajući na svim nivoima vlasti u BiH danas ipak posvećuju više pažnje sportistima nego ranije.

"No, uvijek može bolje. Ovim putem poručujem da uvijek mogu napraviti bolji zakon kada je u pitanju sport. Mi smo mala zemlja, nemamo mnogo sportaša koji zavređuju takvu pažnju. Treba podijeliti šta je prioritet, a šta rekreacija i amaterski sport", ističe Hamza Alić za Radiosarajevo.ba.

Mjesto i datum rođenja: Srebrenica, 20.01.1979.
Sport: Atletika/Bacanje kugle
Klub(ovi) za koje je nastupao: AK Zenica
Olimpijske igre: Peking 2008
Plasman: 16. mjesto
Najbolji lični rezultat: 21.07 m
Najveći uspjeh: Srebrena medalja – Evropsko prvenstvo u dvorani Geteborg 2013; Bronzana medalja – Mediteranske igre Almeria 2005; Srebrena medalja – Mediteranske igre Peskara 2009; Bronzana medalja – Mediteranske igre Mersin 2013

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije