Franz & Sophie - Piti u Sarajevu čaj umjesto kafe
Adnan Smajić je
sommelier za čaj. Da, dobro ste pročitali. Možda ste primijetili mali shop Franz & Sophie, kod Muzičke škole, u
kojem svira uvijek dobra i ugodna muzika, a tamo vas dočeka nasmijani Adnan sa
impresivnom kolekcijom različitih čajnih ukusa.
Možete sjesti, popiti čaj, dok
vas on navodi na ono što vam sviđa i ne pogodi baš pravu stvar za vas. Adnan je
inače bivši ljekar opšte prakse, rodom iz Bijeljine, koji je jedno vrijeme
živio u Njemačkoj, te uplivao u
farmaceutske vode. Prije nekih sedam godina vratio se u Sarajevo, i vodio
predstavnišvo jedne farmaceutske kompanije. Kaže da je već tada duboko zaglibio
u čajeve…
Radiosarajevo.ba: Kako čovjek zaglibi u čajeve?
Smajić: Zaglibio sam na
taj način što kafu nisam mogao podnijeti, nije mi uopšte šmekala. Niko me nije
odvukao u radnju čajeva i upoznao sa mirisom i aromom, nego sam tražio neku
zamjenu za kafu koja ima isto kofeina, a to su bili crni i zeleni čaj, čiji kofein
se mnogo lakše i bolje podnosi nego onaj iz kafe. To je počelo prije desetak
godina i u tom periodu, to je bilo čisto privatno zadovoljstvo kupovati čajeve
u Njemačkoj, jednoj zemlji gdje zaista imate dugu tradiciju i kulturu pijenja čajeva, već
nekih tri stotine godina.
Po povratku u Sarajevo suočio sam se problemom koji svi mi ovdje imamo, a to je da nema pravih čajeva, i da moraš kupovati čajeve u kesici ili u inostranstvu. Drugi dio priče je porodični, jer jedan dio moje obitelji ima veze sa arapskim svijetom gdje isto postoji duga tradicija i kultura čaja. Tako sam se prije četiri- pet godina počeo baviti mišlju da zaista jednog dana otvorim radnju čaja. Pošto sve studiozno radim, već sam se tada počeo pripremati u smislu literature, čitanja i posjećivanja nekih seminara u Njemačkoj. Prvi seminar za čaj posjetio sam 2004. godine, i postepeno prije dvije godine odlučio da nakon što završim svoju karijeru u farmaceutskoj industriji i tim nekim načinom života koji mi zaista nije prijao, niti odgovarao, niti me činio sretnim, ili ispunjenim odlučio otvoriti radnju čaja, te završiti školu za čaj u Njemačkoj koja edukuje ljude koji se profesionalno ili poluprofesionalno žele baviti čajevima. I da, ja sam profesionalni tea sommelier sa certifikatom zanatske trgovačke komore Njemačke.
Radiosarajevo.ba: Šta ulazi u opis tog zvanja?
Smajić: Znanje materije, u smislu poznavanja
istorije čaja, biologije čaja, poznavanje kultura čaja i tradicije u različitim
zemljama, na neki način testiranje čaja - tea
testing različitih aroma, pokušaj ispravne pripreme čaja koja je zaista
jednostavna ukoliko se čovjek pridržava nekih pravila ili miješanje čajeva. To
sam u školi sve prošao, čak sam napravio neke kreacije koje nisu baš bile
uspješne (smijeh).
Radiosarajevo.ba: Da li pravite nešto ovdje od naših
domaćih trava?
Smajić: Nisam nešto pravio
iz prostog razloga, otišli bi predaleko, niti imam uslova za tako nešto, niti
imam tako kvalitetnu robu da bi se to moglo raditi. Jednostavno vjerujem
ljudima sa kojima surađujem, to su poslovni partneri zapadne Njemačke koji već
imaju tri stotine godina tradicije u proizvodnji, preradi, obogaćivanju i
oplemenjivanju čajeva.
Radiosarajevo.ba: Kakva je reakcija sarajevske “publike”?
Smajić: Neki mi govore da
sam bio i ostao lud, tako da nije ni čudo da takvu jednu ludost radim u
Sarajevu, u gradu gdje se ispija samo kafa I to uglavnom izuzetno loša kafa.
Neki vjeruju da će biti nešto od ovoga, itd. Prema tome, oni koji uđu u radnju,
svi se oduševljavaju, rijetki su koji izađu nezadovoljni. Ljudima se sviđa
nešto novo i drugačije u gradu. Mada, postoji i puno skepse u smislu da li će se to
moći ekonomski održati. Ali tu je, sada smo se pokrenuli, pa ćemo vidjeti.
Radiosarajevo.ba: Kakav je naš
ukus u čajevima?
Smajić: E, to je dobro pitanje. Regionalno se u
svakom slučaju razlikujemo, ono što sam primijetio, iz nekog razloga da ljudi
ovdje ne preferiraju aromu vanile, što me malo iznenadilo. Mislio sam vanila
sladoled, vanila kolači, vanila čokolade... Svi su nekako do sada bježali od
vanile, iako je ova prava vanila, tako da me je to iznenadilo. Ljudi zatim
očekuju da čajevi mirišu pogotovo za crni i zeleni čaj. Svaki čaj, kao i dobro
vino, ima svoje ime, svoj region, svog proizvođača, svoj vinograd ili šato gdje
je uzgajan, tako da su zaista individualni napitci, čak ako su i u istom
regionu - tri različite bašte su tri različita crna čaja.
U Sarajevu je sve više ljudi koji ne piju kafu uopšte, koji se pojavljuju, ulaze u radnju i kažu kako im je
drago da ima još jedan luđak koji ne pije kafu u Sarajevu. Obrazovanih ljudi,
običnih ljudi, prosječnih građana, majstora i zanatlija koji uživaju u voćnim
čajevima. Prvo iskustvo mi je bilo da su mi ujutru u pola sedam ušla dvojica
naših sugrađana koji rade u jednom komunalnom javnom preduzeću ovdje i koji su
rekli mi ne pijemo kafu, mi hoćemo voćni čaj. Pa onda do ljudi koji poznaju
kinesku, japansku kulturu čaja i respektiraju je tako da je dijapazon zaista
širok. Malo nas je, ali nas ima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.