Selma Ahmetović: Fotografija je umjetnost kojom drugima prenosim emocije i maštu

S. H.
Selma Ahmetović: Fotografija je umjetnost kojom drugima prenosim emocije i maštu
Mlada i uspješna fotografkinja Selma Ahmetović iz Sarajeva nedavno je oduševila cijeli svijet fotografijom naziva "Just a bad day", koja je bila dospjela među 12 najboljih fotografija u svijetu prema izboru National Geographica.

Na taj način svoj do sada poprilično uspješan rad Ahmetović je lansirala u svjetske okvire, te je kroz Your Shot platformu National Geographica dobila veliku promociju, ali i priznanje da je svoj posao obavljala odlično. Upravo u intervjuu za Radiosarajevo.ba ova mlada fotografkinja ispričala je svoj životni put, od početka bavljenja fotografijom do ovog prestižnog priznanja.

Svakako, kao i svaka druga uspješna osoba, i ova mlada fotografkinja vodi računa o svojoj vidljivosti na društvenim mrežama, a fotografije koje objavljuje na svom Facebook i Instagram profilu naprosto oduševljavaju sve posjetioce.

Radiosarajevo.ba: Predstavite kratko sebe i svoj umjetnički rad.

"Fotografijom se bavim od 2013. godine, kad sam kupila svoj prvi profesionalni aparat. Nakon tog, 2016. godina je za mene bila mnogo uspješna, a moja fotografija "Just a bad day" je ušla u top 12 fotografija u svijetu na Your Shot velikoj društvenoj mreži za dijeljenje fotografija National Geographica. Naredne godine fotografirala sam razne događaje održala svoju prvu izložbu, a sarađivala sam i sa ABC modnom agencijom, te sam fotografirala i jedan od najvećih modnih događaja u BiH, a to je Nivea Fashion Week.

selma_ahmetovic_fotografije_intervju1.jpg - undefined

Fotografija "Just a bad day", jedna od 12 najboljih u svijetu prema izboru National Geographica

Ulaganjem u opremu postigla sam veći kvalitet fotografija, čime je moj talenat došao više do izražaja i na taj način doveo me do brojnih angažmana. A nadam se da će 2018. godina za mene biti još uspješnija".

Radiosarajevo.ba: Šta je vaša inpiracija za fotografiju?

"Inspiraciju pronalazim u muzici, filmovima, prirodi, u drugim ljudima i u sebi. Nekada je dovoljno da sretnem neku novu osobu koja mi se učini intrigantna i zagonetna i da pokrenem sasvim novu priču. Inspiracija dolazi spontano".

Radiosarajevo.ba: Koji su žanrovi fotografije posebno karakteristični za vas?

"Fotografija kao vrsta umjetnosti predstavlja jako široku oblast pa je u nekim slučajevima gotovo nemoguće ili jako teško razvrstati neku fotografiju po žanru. Svaka fotografija se na izvjestan način može staviti pod kategoriju dokumentarne fotografije jer je dokument koji bilježi određeni trenutak, događaj.  Najčešće se bavim žanrovima kao što su pejzažna, portretna i turistička fotografija.  Ponekad se bavim i žanrovima kao što su sportska, socijalna i modna fotografiju".

Radiosarajevo.ba: Šta su posebnosti žanra/žanrova kojima se bavite, na šta treba posebno obratiti pažnju?

"Fotografišem trenutak u kojem osjetim neku posebnu emociju, zato se i bavim svim žanrovima. Najviše volim pozitivne emocije i ljubav, pa obično takvu atmosferu prenosim i na fotografiju".

selma_ahmetovic_fotografije_intervju12.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba:Da li ste se okušali u analognoj fotografiji i kako doživljavate razliku između digitalne i analogne?

"Nisam se okušala u analognoj fotografiji, voljela bih probati nekada proći kroz čitav proces nastajanja analognih fotografija kao i njihovu izradu, ali mislim da ipak preferiram modernije doba i tehnologiju koja nam donosi nove mogućnosti i nevjerovatne kamere".

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na demokratizaciju fotografije danas – uz pomoć pametnih telefona, svima je omogućeno da se bave fotografijom?

"Volim fotografije i raduje me kada i drugi ljudi znaju napraviti dobru fotografiju. Znanje iz polja fotografije rado prenosim na ljude oko sebe. Iz prošlosti želim čuvati samo najljepše trenutke. Današnji mobiteli imaju jako dobre kamere, ali uglavnom nemaju "manual“ opciju, koju omogućavaju profesionalni aparati i daleko je manja sloboda upravljanja fotografijom.

Fotografija je umjetnost, a to je zapravo način izražavanja osjećanja kroz umjetničko djelo, bilo da je riječ o pisanom, digitalnom ili nekom drugom obliku. U svakoj fotografiji nastojim da prenesem dio svojih emocija i mašte, praveći konekciju na taj način između svog svijeta mašte i fotografije koju stvaram".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije